Canpop banner


    La flor del lliri blau

    Identificador: tatianaman
    Títol: La flor del lliri blau
    Tipus:
    Recol·lector: Tatiana Mañez Gimeno
    Informant: Jenifer Limones Solagne
    Edat informant: 26
    Localitat: Elx, Altabix
    Data enregistrament: 08/07/2017
    Extensió:
    Text:

    La flor del lliri blau

    Aixó va ser i era una princesa que patia una malaltia molt greu que només es podia curar amb la “flor del lliri blau”. El rei va prometre, que aquell que portarà l'esmentada [...] flor es casaria amb la princesa. I així ho pregonaren a tot el regne.

    En aquell temps vivien tres germans de diferents edats, que en sentir-ho van decidir anar en busca de la reconeguda flor.

    El primer dia, va eixir el major dels tres, que va encontrar a la vora del camí, una vella demanant almoina, el aquest, li va contestar:

    - "Estem apanyats si donem almoina a tots els que demanen!"

    - "És per aquest camí on trobaré la flor del lliri blau?" I ella li va contestar:

    - "Si tu ho dius!" I El germà se’n va anar.

    L’endemà, va eixir el mitjà, que també va trobar a la vella demanant, i li va respondre: - No duc res! I va continuar. Al tercer dia, va eixir el més xicotet i va trobar a la anciana demanant, i buscant en la bossa i li va dir:

    - "Tinga, tot per a vosté! Gràcies".

    - "On vas? Vaig per la flor del giri blau, però encara no sé on es troba".

    - "Puix jo si, en aquella muntanya d’allà, tan llunyana i perillosa", i assenyalant-li on era i donant-li la pac a per a fer-se invisible, el va despatxar. [?].

    Tornat pac a casa, es troben de nou els tres germans i parlen de com els ha anat a cadascú. Però el xicotet, desconfiant no diu que la trobada. El major sospita d’ell i parlant-li a cau d’orella al mitjà, decideixen agarrar al germà xicotet, i descobrir la veritat. Regiren el seu equipatge i en escorllant-lo  troben la flor li la furten, i el major colga al menut en les arenes, mentre el segon dels germans plorant li prega que no faça tal cosa [?]. Els dos germans es presenten  al rei amb la flor. I en el mateix moment que el major li dona al rei, aquesta de forma misteriosa diu:

    - "No és la mà del meu amo qui t’ofereix la flor!".

    Tots queden astorats, i com que cap dels presents dona explicació, eixen d’expedició, el rei, la guàrdia i els germans a fi d’aclarir aquell misteri [?]. En passar, el mitjà amb el seu cavall per on estava soterrat el germà xicotet se sent una veu que eixia de la terra i deia:

    - "Passa, passa bon germà i no patisques, meu colgat  en les arenes per la flor del lliri blau".

    El rei en sentir la veu demana al segon germà que tire [...] endarrere  i torne a passar, de nou se sent la veu que torna a dir:

    - "Passa, passa bon germà i no patisques  meu colgat  en les arenes per la flor del lliri blau".

    El major, que també havia sentit la veu ple de por comença a recular amb el seu cavall, però el rei li ordena que passe per aquell mateix lloc, i la veu torna a parlar dient:

    - "Passa, passa mal germà, tu ets qui ma colgat en les arenes per la flor del lliri blau!"

    I així, és com el rei va conèixer el que havia succceït. Al major, el va desterrar, al mitjà, el va perdonar i, al tercer, que era el xicotet el dessoterrà, i com que encara estava viu, es va casar amb la princesa, que va trobar la salut  i van ser feliços i van menjar molts anisos [?].     

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es