Canpop banner


    La balena i l'esparralló

    Identificador: jorgelozan
    Títol: La balena i l'esparralló
    Tipus:
    Recol·lector: Jorge Lozano Baeza
    Informant: Amelia Baeza Garberí
    Edat informant: 55
    Localitat: El Campello
    Data enregistrament: 26/05/2018
    Extensió:
    Text:

     

     

    La balena i l’esparralló

     

     

    En la cala de l’Amerador, al [?] Campello, hi havia un esparralló que nadava molt prop de les roques. L’esparralló, com tots els de la seua espècie, com tots els esparrallons [?], són xicotets i platejats, i a més tenen fama de ser molt espavilats i molt vius.

    Quant [?] ell nadava tranquil·lament per la cala que tan bé coneixia, es va trobar en un peix molt grandot que nadava al seu costat i es va sorprend[r]e i es va detindre i  [...] va vore que se tratava d'una ballena molt gran, i molt curiós li va preguntar:

    -          Què fas tú per aquí?

    I la ballena li va dir:

    -          Tú no saps que jo puc anar per on vuiga? [?] A més, sóc el peix més gran què hi ha en la mar?

    A l’esparralló que no li va agradar massa la contestació de la ballena li va dir:

    -          Clar que sé que tú eres el peix més gran que h ha, però també sé que tens molt poc cervell. Com sou tan grandotes vos canseu molt pronte[?]

    La balena cabreja[d]a per la contestació de l'esparralló li va dir:

    - Pues anem a fer una carrera fins [a la] illa de Benidorm. La ballena pensava que ella tenia més músculs i guanyaria, en canvi l’esparralló pensava que ell guanyaria perquè tenia més cervell.

    La ballena va començar a nadar amb totes les seues forces, mentre l’esparralló es va enganxar a la seua cua pa no cansar-se. Van passar la cala d’Enmig, Piteres, Llop Marí, Venta Lanuza, la Cala Mercé, fins que se veia al lluny [la] illa de Benidorm. Aleshores la ballena pensava que anava davant i va mirar cap a darrere per si veia l'esparralló, però aquest va [e]ixir com una fletxa cap [a la] illa de Benidom i des d'allí saludava [...] a la balena.

    Finalment, la balena va tindre la vergonya més gran de la seua vida, i així va apr[e]ndre que val més val ser astut que tindre molta força.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es