Canpop banner


    La llegenda del culebrón

    Identificador: estebannav
    Títol: La llegenda del culebrón
    Tipus:

    llegenda 

    Recol·lector: Esteban Navarro Pérez
    Informant: Antonio LLopis Molina
    Edat informant: 68
    Localitat: El Pinós
    Data enregistrament: 2/5/2018
    Extensió: 344 paraules
    Text:

     

    Fa tem[p]s, al Culebrón havia un pastor [a]nomenat el tio Vidal, que tenia un ganao de cabres i d´ovelles del producte dels quals anava vivin[t].

    El tio Vidal totes les nits abeurava al seu ganao en el piló d'un pou que havia al poblet. Com era un home previsor, cada nit omplia el piló per al mati. Un matí va comprovar amb sorpresa que el piló estava buit, que tam[b]é passava en els següents dies

    El tio Vidal, ja mosquellat, va decidir adivinar qui era el graciós que totes les nits li buidava el piló, i entonses una nit se va quedar apropet del piló i va aguardar pacientment. Va passar casi tota la nit sense que res li passara . La nit estava tranquil-la i serena, de ves en cuan la lluna se deixava vore en eixir de darrere d'un núvol per a il·luminar el bancal.

    Com no passava res ni ningú s´arrimava al piló, el tio Vidal va decidir marxarsen. Ja s'anava a alsar del seu amagatall, quan de repen va escoltar un soroll molt estran[y] que procedia de les vinyes properes. Va prestar atensio i el soroll s'engrandia com si s'estiguera arriman un tren. Xeee...Tio Vidal estava desconcertat, i va comensar a posar-se nerviós. El soroll ja estava damun[t], i quan va comprovar de què se tra[c]tava, va pegar un salt i va eixir corrent amb els pèls de punta.

    -Mare meua! Quin culebrón!

    En efecte, se tra[c]tava d'una enorme culebra de més de vint metres de llarg, amb el cap d'un elefant i amb uns ulls com els fars d'un coche que trepaven com a estilets. Se va arrimar al piló i va xuclar tota l'aigua d'un glop. El tio Vidal va avisar ràpidament als veïns, i aquests proveïts d'escopetes van córrer cap al pou, però cuan van arribar, allí no havia rastre de ninguna serp.

    Dos o tres nits van estar vigilant sense  ningun resultat. Al final, tots els veïns van arribar a la conclusió de que el tio empinava el colze molt.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es