Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • La llegenda de la Serra del Cavall


    La llegenda de la Serra del Cavall

    Identificador: Rafaelagui
    Títol: La llegenda de la Serra del Cavall
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Rafael Aguilera Mata
    Informant: Antoñita Navarro Beltrán
    Edat informant: 75
    Localitat: Petrer
    Data enregistrament: 24/05/2018
    Extensió:
    Text:

     

    La llegenda de la Serra del Cavall 

     

    Esta és la llegenda de la Serra del Cavall. Recorde quan me anava amb mon pare d’excursió. M’agradava anar a la serra del Cid i del  Cavall. Allí en eixa  Serra del Cavall hi havia una senyal que mon pare me deia que era la pota del cavall de Sant Jaume, allò me plenava de curiositat. Com pot ser això? I sempre acabava dient-li a mon pare que me contarà eixa història tan fantàstica.

     

    Pos voràs me deia mon pare, conten que el Cid quan va passar per les terres Alicantines, va arribar a estos llocs. Al Cid l’agradava  molt dominar totes les montanyes  ja que des de allí controlava to lo que passava. I en una dels més altes va instal·lar el seu campament.

     

    Conten que els moros van desafiar al Cid i com que eren més nombrosos van comprometre la situació del Cid i dels seus cavallers. Quan se va vore tan mal parat, el Cid va demanar ajuda al Sant Santiago. Al moment va hi aparèixer Santiago en un cavall blanc i portant en la mà dreta una espasa i en la esquerra  un estandar blanc. El Cid va emprendre una gran lucha contra els moros, aidat per Sant Jaume. Els moros deslumbrats perquè eixa llum que desprenia el Sant i per molt asustats que estaven, se van anar corrent, deixant tot aquell lloc ple de morts.

     

    El Cid se va quedar com a propietari i senyor i vence[d]or de la batalla. De seguida, com un rellampe el cavall de Sant Jaume va pegar un gran salt i es va posar en la Serra del Cavall, desapareixent al moment. El Cid va donar gràcies al cel per la intervenció del Sant Jaume i des de eixe dia la serra on va saltar Sant Jaume es va anomenar la Serra del Cavall.

     

    Esta llegenda ja és fantàstica de per si, però si la recorde en un lloc on me la contava mon pare, Serra del Cavall i Serra del Cid me traslada a un món a on tot es possible per la majia que suposa el lloc en si, la humiltat  i credibilitat de que s’ho conta  i la edat que jo tenia.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es