Canpop banner


    [L'arbre del dimoni]

    Identificador: mariajosej
    Títol: [L'arbre del dimoni]
    Tipus:

    Rondalla 

    Recol·lector: María José Juan Martínez
    Informant: Ferrran Gonzàlez Ferrando
    Edat informant: 36
    Localitat: Xacarella
    Data enregistrament: 17/05/2018
    Extensió:
    Text:

       Hi havia una vegada, un home, feia molt de temps,  queee es gastava els (els) diners molt ràpidament i sols fe que feia que viure[r] perquè tenia molta, tenia moltes possessions, disfru[i]tava la vida i era un poc (eeeh) remirat i no tenia molta relació amb la gent i sols feia que gastar-se els diners iii sense pensar en res més.

     

       Fins que un dia va perdre tots els diners que tenia en el joc, en la mala vida, malgastats i fruit del desencant i la ràbia que tenia va dir: “Al dimoni em donaria” i de repent va eixir el dimoni. I el dimoni li va dir: “Em donaria o em vendria? Perquè donar ningú donà res”. Llavors l’ home va dir: “D’acord em vendré”  i van firmar un tracte el dimoni i ell en el qual tindria deu anys de bona sort i després vindria per ell i s’emportaria la seua ànima i el dimoni li va preguntar a l’home: “Quan vols que vinga?”. L’home va sentir aquesta afirmació per part del dimoni, l’home va dir: ”Pel temps d’ara (pel temps d’ara), quan als garrofers ja no hi hagen garrofes” i el dimoni va dir: “Molt bé, així serà” i se’n va anar. I de repent l’home se’n anava altre volta a jugar, se’n anava altre volta a la mala vida i el que feia era cada vegada [a]conseguir més diners, jugava al joc i guanyava molt més diners, va fer una gran fortuna, va conseguir moltes terres, moltes propietats, moltes cases i molt, molt ric es va fer.

     

       Quan van passar els deu anys i un dia el dimoni va tornar i li va dir: “ Ja estic ací, ha passat el temps i vinc per a la teua ànima”, llavors l’home li va dir: “Molt bé, ara el que farem serà [a]nar al garrofer a veure[r] si no queden garrofes” i el dimoni va dir: “Molt bé, el tracte era així” i quan van anar van veure[r] que el garrofer seguia tenint garrofes a pesar que les havien c[u]llides perquè el garrofer és un arbre que quan les c[u]llent  ja estan sortint les de l’any següent i així[na] va ser com aquest home va enganyar al dimoni, ja que el garrofer sempre té garrofes, per això diuen que el garrofer és l’arbre del dimoni.

     

        I si alguna vegada per la nit t’acostes és molt perillós perquè es poden sentir ànimes dintre de la seua soca i també hi ha molts de problemes perquè el seu forat és molt perillós i de vegades et pots quedar atrapat i així[na] va ser com va[n] enganyar al dimoni ja que el més babau és aquell que no sap que el garrofer sempre té garrofe

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es