Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • Sant Vicent Ferrer a Sant Vicent del Raspeig


    Sant Vicent Ferrer a Sant Vicent del Raspeig

    Identificador: olgaalbert
    Títol: Sant Vicent Ferrer a Sant Vicent del Raspeig
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Olga Albert Navarro
    Informant: Laura Gómez Hernández
    Edat informant: 21
    Localitat: Sant Vicent del Raspeig
    Data enregistrament: 20/05/18
    Extensió:
    Text:

     

    Hola Olga bon dia doncs, el que jo coneix són uns quants miracles de sa[nt] Vicent Ferrer del poble de Sant Vicent del Raspeig. Quan anava p[er] allà, cap a la casa de m’aguela (de la meua avia) em va comptar diversos miracles del pa[re] Vicent.

    Un dels miracles va ser que d[e]ia que (es) va produir una cosa impressionant quan el pa[re] Vicent va [a]cusar els veïns de consentir que, allà al poble mateix, un pobre estiga (a) punt de morir de fam, ja que no tenia res p[er] a menjar.

    Quan els veïns repliquen (que) no tenen constància [d’ai]xò, i que ningú no hi pateix cap carestia greu, el pa[re] Vicent el que fa és que trau [u]n mocador i [e]l deixa anar p[er] a l’aire.

    La peça (de) tela, crec que inexplicablement, en comptes de caure a terra inicia [u]n vol màgic que el condueix fins (a) un lloc apartat on, efectivament, hi ha un indigent quasi mort, i d'aquesta manera pot ser socorregut.

    D’altra banda es compta també a les celebracions del nostre patró que no se sap si al poble o no, anava amb uns quants col·legues de l’església i quan tenien ganes de descansar i tirar-se pal (al) llit, menjar, beure i tot això. Acte seguit (tot seguit), va fer del nores un hostal amb el senyal de la creu utilitzant el dit, com [e]s va representar a la nostra [e]sglésia; va ser una cosa única.

    També conec un[s] quants miracles més però no són d’aquesta localitat. Alguns son p[er] exemple pos que tenia el do de llengües de fer[-se] entendre a tothom el que volia dir i fer les benediccions, fins i tot va ressuscitar de la mort a la gent d’altres llocs! Ja m’agradaria a mi ha, ha, ha.

    I ja p[er] (a) acabar, Sant Vicent Ferrer va ser molt estimat al poble de Sant Vicent del Raspeig, fins i tot va sorgir el lema d’aquest quan els labraors (labradors) li demanaven aigua perquè sabien que era capaç de fer aigua del nores però (aquest) va contestar amb les paraules: “Jo no puc fer tot el que me (em) demaneu, així (que) [a]quest poble serà sequet però sanet”. Des d’aquí (ací) es diu que són les paraules del patró del poble i per tant, el lema del poble, pos (ja que) forma part de l’himne.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es