Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • Origen de les fogueres que la nit del dia 10 de maig s’encenen al baixar del seu santuari de la nost


    Origen de les fogueres que la nit del dia 10 de maig s’encenen al baixar del seu santuari de la nost

    Identificador: juliaagull
    Títol: Origen de les fogueres que la nit del dia 10 de maig s’encenen al baixar del seu santuari de la nost
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Julia Agulló Rodríguez
    Informant: Cristóbal Vidal
    Edat informant: 45
    Localitat: Biar
    Data enregistrament: 26/05/2018
    Extensió:
    Text:

    El origen de tan cèlebres i tradicionals fogueres, se remonten a la ja llunyana època en què les pertinences de Biar, formaven part dels pobles de la Canyà, Camp de mirra, Benejama i el Salse. Per això i, atenint-nos a estos principis es pot senyalar que, a l’arribar les festes de maig, dits pobles van decidir per unanimitat encendre fogueres  l’hora de la baixada de la mare déu de gràcia que, com ja se sap se ve fent prou avançada la nit; demostrant això també al seu testimoni i de forma tan peculiar, tot el seu amor i alegria, tota la seua devoció per la mare déu de Gràcia que li fen els pobles anteriorment mencionats.

     

    En vista de l’èxit que va produir en tota la contornà, al poc temps i amb motiu de ser Biar en aquell entonces un poble esmenament fabril en matèria de llosa, càntes, olles, etc, pues se podia comptar que havien funcionat unes 15 fàbriques o més d’esta classe fabricats; i com per a la seua cocció s’utilitzava moltíssima llenya, la qual era tallà de tots els montes de les voltants, les llenyaors que eren molt nombrosos se van posar d’acord, proposant hacer infinitat de fogueres per encendre-les el dia 10 en la baixada de la mare déu de Gràcia. En alguns d’estos pobles incara es conserva esta costum d’antany. Com igualment també la d’allí on un fill del poble que estiga absent en un altre lloc, i per circumstàncies imprevistes no ha pogut vindre per les festes per l’obligació de tindre que encendre un dia la seua tradicional foguera.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es