Canpop banner


    [La Pastoreta]

    Identificador: mariagalve
    Títol: [La Pastoreta]
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: María Gálvez Rodríguez
    Informant: Damián Rico Pastor
    Edat informant: 60
    Localitat: Elda
    Data enregistrament: 31/05/2018
    Extensió:
    Text:

     

    TRANSCRIPCIÓ DE LA RONDALLA

    L’any 952 la ciutat de Reus estava infectada per la pesta, fora de la muralla una noia pasturava el seu ramat d’ovelles. El seu nom Isabel Besora, popularment coneguda com La Pastoreta. Mentre cuidava de les pastoretes, pregava la mare de deu per que s’acaba la pesta i Reus tornarà a ser una ciutat molt joiosa i una ciutat sempre de festa. Un dia, La Pastoreta pregava i se le va aparèixer la mateixa mare de deu i le digué que per tant que desaparegués la pesta els ciutadans havien de encendre una espelmeta tan gran com la muralla. La xiqueta va anar a explicar-ho al consell de la Vila però no la van creure. La Pastoreta, molt triste i plorosa va tornar al lloc on se l’havia aparegut la mare de deu, en aquell moment la verge va aparèixer novament davant d’ella i allargant el braç se li va apropar. Li acaronar la galta deixant-li estampada una rosa vermella com a testimoni de les seves paraules. Amb aquesta rosa a la galta va tornar a Reus i aquesta vegada amb una prova tan evident l’alcalde se lo va creure i així les autoritats van fer una candela tan llarga com la muralla estiguera sempre encesa més al altar major de la prioral i així la pesta es va acabar. En aquell lloc a les afores de Reus on la mare de deu es va aparèixer a la pastoreta van acostruir una ermita que avui es el santuari de la mare de deu la misericòrdia, patrona de la ciutat de Reus.

     

     

    CORRECCIÓ DE LA RONDALLA

     

    L’any 952 la ciutat de Reus estava infectada per la pesta, fora de la muralla una xiqueta pasturava el seu ramat d’ovelles. El seu nom Isabel Besora, popularment coneguda com “La Pastoreta”. Mentre cuidava de les pastoretes, pregava a la mare de deu per que s’acaba la pesta i Reus tornara a ser una ciutat molt joiosa i una ciutat sempre de festa. Un dia, “La Pastoreta” pregava i se’l va aparèixer la mateixa Mare de Déu i li digué que per tant que desapareguera la pesta els ciutadans havien de encendre una espelmeta tan gran com la muralla. La xiqueta va anar a explicar-ho al consell de la Vila però no la van creure. “La Pastoreta”, molt trist i plorosa va tornar al lloc on se l’havia aparegut la Mare de Déu, en aquell moment la verge va aparèixer novament davant d’ella i allargant el braç se li va apropar. Li acarona la galta deixant-li estampada una rosa vermella com a testimoni de les seues paraules. Amb aquesta rosa a la galta va tornar a Reus i aquesta vegada amb una prova tan evident l’alcalde s’ho va creure i així les autoritats van fer una candela tan llarga com la muralla per a que estiguera sempre encesa, més al altar major de la prioral i així la pesta es va acabar. En aquell lloc a les afores de Reus on la mare de deu es va aparèixer a “La Pastoreta” van construir una ermita que avui es el santuari de la Mare de Déu la misericòrdia, patrona de la ciutat de Reus.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es