Canpop banner


    [L'àguila renovada]

    Identificador: anasempere
    Títol: [L'àguila renovada]
    Tipus:
    Recol·lector: Ana Sempere Vicente
    Informant: Carmen Segura Pastor
    Edat informant: 33
    Localitat: Alacant
    Data enregistrament: 15/05
    Extensió:
    Text:

    Diu la llegenda, i per això no sabem si és veritat o és mentida, perquè el que et contaré és tan fantàstic que sembla que és impossible, que no podria ser, que les àguiles viuen fins a setanta anys, que setanta anys és moltíssim temps. Doncs bé, les àguiles quan arriben als q[ua]oranta anys d’edat arriben molt malament, envellides. Les seues plomes s’han tornat gr[o]uixudes i són molt pesats, el seu bec deixa de ser llarg i acabat en punta i comença a encorbar-se i a anar cap al pit i les seues ungles deixen de ser dures y fortes per a convertir-se en un material tou, flexible que ja no li permet agafar les presses quan vol caçar-les. Amb eixes condicions la pobre àguila, per molt que vol caçar, ja no pot. I què li passaria a l’àguila si ja no pot caçar? es moriria, efectivament. Aleshores en eixe moment, en eixe precís moment en el que l’àguila es troba entre la vida i la mort ha de prendre una decisió dificilíssima, una decisió molt important que gairebé cap àguila pren durant la seua vida, i si no la pren morirà.

    Consistix en una decisió molt, molt, complicada: ha d’anar a la muntanya més alta que tinga al seu voltant, trobar el punt més llunyà, pujar allà on cap animal puga anar a atacar-la i durant quatre mesos més o menys romandrà allí fent una cosa increïble: el primer que farà es donar colps i colps contra la roca amb el seu bec fins [a] aconseguir arrancar-se’l de damunt, llevar-se’l, sencer. Una vegada li isca un nou bec, amb eixe nou bec s’arrancarà les ungles una a una perquè ja no li serv[e]ixen per a res, esperant així que li isquen de noves i una vegada tinga de nou totes les ungles, també les dels talons, el que farà és arrancar-se una a una totes les plomes del seu cos. Imagina’t, quatre mesos pràcticament sense menjar, allà dalt, a soles, lluitant contra el seu cos, esperant tindre un nou plomatge que li permeta retornar el seu vol i anar a caçar.

    L’àguila renovada, la que has vist en eixa muntanya dibuixada, és el àguila que aconseguix reinventar-se, fer coses de nou, i viurà trenta anys més. Conta la llegenda que tot aquell que veja en el perfil d’una muntanya el perfil d’un àguila serà capaç de reinventar-se durant la seua vida i aconseguir viure molts anys més amb més qualitat de vida, així que has d’estar atent quan vages per els paisatges i parar atenció al perfil de les muntanyes.    

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es