Canpop banner


    Sant Mauro Patró

    Identificador: emmagómez
    Títol: Sant Mauro Patró
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Emma Gómez Solbes
    Informant: Sergio Solbes Martínez
    Edat informant: 79
    Localitat: Alcoi
    Data enregistrament: 17/05/2018
    Extensió:
    Text:

    Ara tenim un a[l]tre patró d’Alcoi, que és Sant Mauro. Entonses Sant Mauro, resulta que la història diu, les actes que també existeixen graba[d]es, actes notarials, actes que va intervindre l’ajuntament, el secretari, en fi, tot una cantitat de gent que corrobora este patronasgue. Entonses entre el dia 2 i 3 de desembre de 1620, Alcoi va sufrir una sèrie de terremots, que van causar uns danys irreparables en la villa: van caure la mitat de les cases, i van haver una muntonà, em pareix que van morir unes dos centes persones. Osea, una barbaritat p[er a]aquella època.

     

    La gent, aterrorisà, pues no va voler estar, tornar a les seues cases, i van acampar en la zona de les eres noves. I allí van traure el santíssim, i van estar passant tota la nit, i les nits siguients, pues allí en oració p[er]a que s’acabara tot el tema des terremots, que van haver rèpliques diàries de 4 o 5.

     

    Entonses, van caure en que eixe dia, el dia 3 de desembre pues era un sant, un sant desconegut p[er]a Alcoi, i eixe sant era Sant Mauro. Entonses, al vore que es van acomanar a ell van acabar les rèpliques, van acabar els terremots i agraïts van votar tot el poble el patronasgue, el patronasgo, de este sant. El van votar, i despès van anar averiguant que en València resulta que havia unes relíquies d’ell, dutes desde terra santa i que l’arcipestasgo de València és el que les havia aconseguit. I ací en Alcoi, van demanar que una part d’eixes relíquies venguera a Alcoi. I aixína ha segut hasta la fecha.

     

    Sant Mauro era un xiquet, era romano, i era la època de l’emperador Numeriano en el any 283 después de Crist, fill d’una família noble i tal. I va ser martiri[t]zat en companyia del germanet i de son pare que li d[e]ien Claudio, per la persecució romana al cristians.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es