Canpop banner


    El gegant robafaves

    Identificador: carlosfruc
    Títol: El gegant robafaves
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Carlos Fructuoso Pérez
    Informant: Eva Cambra
    Edat informant: 35
    Localitat: Callosa de Segura
    Data enregistrament: 29/05/2018
    Extensió: 383 paraules
    Text:

     

     

    A la ciutat de Mataró hi ha molta tradició gegantera, hi ha quatre gegants principals, són un matrimoni, el gegant robafaves, la seva dona la geganta, ells dos tenen una filla que és la Toneta i es va casar amb un gegant de Terrassa que es diu Maneló. Ara us volia explicar la llegenda precisament del gegant més important d’ells quatre que és el gegant robafaves, aquesta llegenda el que explica es el per què se li va posar aquest nom de robafaves.

     

    Doncs la llegenda diu que un dia de la festa major d’una població que es diu Argentona, que és un poble que esta aquí al costat de Mataró, els gegants de Mataró van a la visita a aquest poble, Argentona, i quan tornaven de la festa major doncs van anar per uns camí de ¿l’hort? i de muntanya, en els quals doncs al voltant  hi havia unes plantacions de faves. Els portadors, que són la gent que porta als gegants, quan van veure aquell camp ple de faves, doncs diuen que van anar cap allà i llavors van omplir tot ple de faves, i van agafar, i com que no li cabien tantas doncs dins de la capa del gegant van començar a amagar totes les faves. Doncs llavors quan ja tenien ¿collides? totes les faves es van tornar cap a Mataró i llavors d’arribar a la ciutat de Mataró doncs els nens que els esperaven li van demanar als gegants que comencen a ballar. Clar, el robafabes no volia perquè estava carregat la seva capa de faves i se li caurien al girar de voltes i bueno llavors els nens van començar a cridar: Venga que volem que balla el gegant!, volem que balla el gegant! I llavors quan els gegants van començar a ballar. Doncs, què va passar? Doncs, efectivament van caure poc a poc de la capa del gegant totes les faves, clar, la gent es va quedar parada i: Ostres, el gegant, el gegant agafa faves!, El gegant és un robafaves!

     

    I llavors doncs aquí li ve el nom que actualment té aquest gegant que és el gegant robafaves que en veritat el pobre, doncs, li van posar aquest nom però no era ell qui va robar les faves sinó els portadors que portaven els gegants.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es