Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • Llegenda de la Mare de Déu del Rosari


    Llegenda de la Mare de Déu del Rosari

    Identificador: juancandel
    Títol: Llegenda de la Mare de Déu del Rosari
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Juan Candela Pérez
    Informant: Rosario Antón Quesada
    Edat informant: 71
    Localitat: Guardamar del Segura
    Data enregistrament: 31/05/2018
    Extensió:
    Text:

    Bueno, astò ocurreix en el segle dèsset. Va vindrer un barco genovès, venia fent una ruta que no era per estar aquí en Guardamar i no avançava, se quedar en lo que es la desembocadura del riu i el barco no avançava. El capità volia seguir la seua ruta i no havia manera.
    Entonces, la gent des de Guardamar, en la porta de la iglesia, havia un agüelo i un nét.
    -Nét: agüelo, mira, per allà hi ha un barco i eixe barco no se meneja.
    I clar, tots els veïns es van arremolinar un poc i van anar donant-se compte de que de veritat el barco no se menejava, i era un barco gran.
    Total, que va aparèixer el capità genovès, va amb la seua tripulació, va pujar al poble i les va contar que es lo que les estava ocurrint. Que el barco, ell volia ana[r]-se’n, tenia una travessia feta però que de ahí no eixia, perquè no sabia lo que ocurria i que llevava una Mare de Déu, que hi anava destinà[da] a altre poble i ell pensava, tenia eixa sensació de que la Mare de Déu le demanava que se quedara en el poble.
    Entonces, claro:
    -Capità: vostès volen que jo li’s porte la Mare de Déu aquí al poble de Guardamar?
    I entonces, el alcalde i tots li van dir:
    -Pues si, anem a vore que es lo que ocurreix.
    Baixà tota la població que va po[d]er, a que es la mar, van vore a la Mare de Déu, que és preciosa. Es una imatge que era divina, es divina, la Mare de Déu del Rosari és divina. I de v[e]ritat que té tota la policromia, te les dibuixos que te son d’eixa època italià, que està això constatat de que és aixina.
    I quan tot astò ocurreix, porten la Mare de Déu i la van portant p[er] a dalt, p[er] a Guardamar, pugen tots dalt, se despedixen i quan ja baixaven p[er] a baix el alcalde, tota la peregrinació altra volta, baixen p[er] a baix pa despedir a este capità que se tenia que eixir.
    Capità: anem a vore com anem a poder fer això, perquè vent no n’hi hai.
    I claro pos entonces els barcos anaven a vela. I la sorpresa va ser que el capità va pujar al barco, se intenten arriar les veles i la sorpresa fou que acomencà a bufar un poc de vent, no molt, no era una gran, però que el barco se menejava i entonces caminà, se despedí perquè l’home tenia un altra trajectòria, tenia que anar al seu destí. I la Mare de Déu del Rosari se va quedar en Guardamar, i ací la tenim, la Mare de Déu hasta avui.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es