Canpop banner


    Al trot per la serra del cavall

    Identificador: Albacala1
    Títol: Al trot per la serra del cavall
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Alba Cala Rodríguez
    Informant: Yerai Berenguer Fernández
    Edat informant: 27
    Localitat: Petrer
    Data enregistrament: 25 maig 2018
    Extensió:
    Text:

    Explica la llegenda que el gran Heroi, el Cid Campió, era molt temut pels moros causa de les seves grans conquestes. Expliquen, que després dels seus llargs viatges de lluita i conquesta amb els moros, va acabar recorrent les terres alacantines al segle XI.

    A ell li agradava conquerir totes les terres i valls que es trobava al seu pas, i en una de les muntanyes més altes d'aquestes valls conquistar la vall de Petrer en el qual va instal·lar el seu campament.

     

    Diuen que per venjança i perquè volien els moros aquestes terres, més de 5000 moros van anar a plantar-li cara per conquerir aquest vall, i que el Cid i la seva tropa a comparació amb els moros, eren molt menors en nombre.

     

    Diuen que quan estaven acabant la ferotge batalla, el Cid es va veure superat en la lluita i perdent. Explica la llegenda que per intentar guanyar, el Cid va dir unes últimes paraules: 'Santiago y cierra España!'. I de sobte, va aparèixer el cavaller Sant Jaume, cavalcant en un cavall blanc, amb una creu vermella a la capa i brandant una espasa platejada. El Cid va aprofitar aquesta ajuda i va lluitar al costat d'aquest cavaller, i gràcies a l'ajuda d'ell, el Cid va massacrar a tots els invasors quedant com a amo i senyor d'aquestes terres.

     

    Un cop acabada la batalla el cavall de Sant Jaume va cavalcar sense mirar enrere, va fer un gran salt des del cim de la vall fins a la serra de davant on va clavar la seva empremta en la caiguda, i finalment va desaparèixer. El Cid no el va tornar a veure.

     

    La vall on es va lliurar la batalla es coneix com la Serra del Cid.

    I la serra on va saltar el cavall de Sant Jaume, en l'actualitat és coneguda com la 'Serra del Cavall', i diuen que aquí segueix l'empremta del cavall en les penyes, coneguda com pota del caball de Sant Jaume '.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es