Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • La llegenda de la Moratella, el Vell Puig i la Malladeta


    La llegenda de la Moratella, el Vell Puig i la Malladeta

    Identificador: alejandroc
    Títol: La llegenda de la Moratella, el Vell Puig i la Malladeta
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Alejandro Charco Talavera
    Informant: Maria Lluïsa Esquerdo Vaello
    Edat informant: 40
    Localitat: La Vila Joiosa
    Data enregistrament: 18/05/2018
    Extensió:
    Text:

    Això va ser i era un matrimoni ja major que vivia al poble veí d’Orxeta. Tenien una filla molt molt bonica i la filla que ja estava en edat de fer nóvio i casar-se va conéixer un mariner de la Vila. Els pares que van veure que el mariner era un home que no estava tot el temps en sa casa perquè eixia a la mar i tardava a vegades setmanes, a vegades mesos, en tornar a casa van estimar que no era el marit ideal per a la seua única filla i van voler llevar-li-[?] del cap.

     

    El mariner era un xic que anava en vaixells que se’n anaven com un mes a la mar i tardaven molt de temps en vindrer. Un vegada i vista l’oposició dels pares perquè la xica es casara amb el seu enamorat, la jove va decidir fugir de sa casa i se’n va anar. Va baixar cap al poble per a trobar-se amb el mariner. Després d’una gran discussió se’n va anar de sa casa. I en anar-se’n ella el seu pare i la seua mare van eixir darrere.

     

    La mare que era... que no podia, que no estava acostumada a caminar molt es va quedar a mitjan camí entre Orxeta i La Vila i actualment està... hi ha una muntanyeta, un tossalet, que es diu la Moratella, que es on va quedar la mare parada. Després el pare que era més avesat a caminar i que feia molt de camí, va córrer darrere de la seua filla, però tampoc la va poder aconseguir i es va quedar un poc més avant que la seua dona. Eixe monte on va parar el pare, hi ha també un tossalet que s’anomena el Vell Puig. I la filla va seguir baixant, baixant i va arribar al tossal de la Malla[d]eta. Quan va arribar al tossal de la Malla[d]eta va veurer que el vaixell en el que anava el seu estimat ja havia sortit i se’n havia anat i ella no se’n havia pogut anar amb ell, no s’havia pogut acomiadar i dir-li que l’estimava.

     

    Aleshores, presa de la pena i del dolor que tenia per no haver-se pogut acomiadar bé d’ell, es va tirar de dalt del tossal de la Malla[d]eta caent a la mar. Segons aquesta llegenda, els mariners diuen que quan passen per davant de la Malla[d]eta a una certa distància des de dins de la mar es veu... el tossal de la malladeta diu que té la forma d’una dona que està caient a la mar. I aquesta és la llegenda del... dels tres tossals... un dels tres tossals més importants de La Vila: la Malladeta, el Vell Puig i la Moratella. La Moratella simbolitza la mare, el Vell Puig simbolitza el pare i la Malladeta la mare... la filla.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es