Canpop banner


    Llegenda del Pi de la Baia

    Identificador: mariaibarr
    Títol: Llegenda del Pi de la Baia
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: María Ibarra Poveda
    Informant: Jaume Alemany
    Edat informant: 60
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 23-11-2018
    Extensió:
    Text:

    Antig[u]ament, pos seria antes de la Guerra Civil la gent del camp tenia plantà encarnelles. I resulta que un home se donà conte que havien furtat encarnelles allí en el camp i anigué corrent a avisar. La llegenda és que anigué corrent a avisar a gent del camp de cases, saps tu que les cases antiguament no estaven juntes, estaven una aquí, una altra allí a un quilòmetro. El cas que se juntaren varios i anigueren a per ells. I resulta que eren dos gitanos (en astò no estic dient que la ètnia gitana ni res, però eren dos gitanos). Antiguament saps tu que havia més bulo  que ara. Bueno pos resulta que quatre o cinc homes pillaren a[l]s dos gitanos, ja tenien allí e[l]s [...] plenes de encarnelles i pos si estaven a lo millor a quatre o cinc quilòmetros, e[l]s llevaren des de on e[l]s pillaren en el camp hasta la plaça del poble que hi ha un pi. E[l]s llevaren descalços i carregats a tope, no podien més en es encarnelles i e[l]s llevaren hasta el pi. I allí en el pi ja se juntaren, ja venien per el camí i tota la gent:

    - Què vos ha passat? Què vos ha passat?

    - Pos mira estos, que els han pillat furtant-mos.

    I e[l]s llevaren allí i tiraren una soga i feren com que anaven a penja[r]-los. El cas és que la llegenda és que e[l]s cagaren vius. Vingué la Guardia Civil, la Guardia Civil anava en cavall. I ahora resulta que diuen, la llegenda és que els gitanos se veuen entre si i es diuen “en la Baia te veas”. Per això és famós el pi de la Baia i “en la Baia te veas” de[l]s gitanos.


     

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es