Canpop banner


    Llegenda el Drac de Banyoles

    Identificador: SandraAtie
    Títol: Llegenda el Drac de Banyoles
    Tipus:
    Recol·lector: Sndra Atiénzar García
    Informant: Eva María García Perez
    Edat informant: 51
    Localitat: Mutxamel
    Data enregistrament: 3/01/2019
    Extensió:
    Text:

    -Bona vesprada, per començar diu per favor el teu nom, la teua edat i on vius.

    - Sóc Eva, tinc cinquanta-u anys i viu en Mutxamel

    - Bé, què vas a contar-nos? 

    - La llegenda del drac de Banyoles - Bé, doncs comença quan vulgues

    - Eh, a ver, fa molts de temps una bèstia vivia en una cova en Banyoles, tenia tot el cos llen de afilades pues, diuen que dels seus ulls surtia foc i que tenia un alè que era pestilent i que al bufar assecaven les plantes. Banyoles vivia totalment aterrori[t]zada per el drac i ningú estava segur entre els seues muralles. Un bon dia els soldats de Carlemany en su campanya contra les sarraïns coincidieren la zona i van pensar que seria més heroic matar a un drac abans de tornar a la seva casa[?]. Es van acostar a la cova on vivia para lluitar amb ell però el drac no va deixar ni u.

    Unes comerçants que havia per la zona el van vore tot i foren ràpidament a contars-le a Carlomany, i este se fue con el seu exèrcit a lluitar con el drac[?].

    Quan van arribar el monstre – quan van arribar en van cridar al monstre i es va presentar però la batalla poc va durar. 

    Alguns diuen que Carlemany va plantar cara al monstr, altres que va suplicar por la seua vida, però el cert és que Carlomany va fugir i el drac va continuar fent de las seues. 

    Els habitants estavan horrizats i creien que només les podia salvar un miracle. Algun havia sentit parlar d'un monjo que havia vingut amb las tropes de Caromany i que feia miracles. Anaren a suplicar al monjo que les ajudara i este accedí a lliberar a la gent del drac i es va dirigir al poble. Quan va arribar va cridar al drac i este va aparéixer, i al contrari de tots els que deien[?], este es va mostrar minso como un gat, i el monjo en va cridar a la gent i va ensenyar a tot el món que el drac era inofensiu i que només menjava herbes.

    Tota la gent que havia desaparegut del poble s'havien anat a lluitar con Carlomagno, i ningú havia sido menjado per el mostre.

    Tota la gent se quedó mirant al drac i sense saber que fer, fins que un nen sortí de la multitud i va acariciar al drac i tot el món va fer el mateix.

    Y nada pues la gent del poble finalment va viure feliç amb el drac.

    - Molt bé, gràcies.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es