Canpop banner


    [La llegenda del Culebron]

    Identificador: cynthianic
    Títol: [La llegenda del Culebron]
    Tipus:
    Recol·lector: Cynthia Nicolás Rocamora
    Informant: Daniel Bernal Sogorb
    Edat informant: 26
    Localitat: El Pinós
    Data enregistrament: 20/05/2019
    Extensió:
    Text:

    Conta la llegenda que, en la pedania del Culebron, hi havia un pastor anomenat “Tío Vidal” que vivia del seu rebany de cabres i ovelles. Una nit cualquierallevava el seu rebany a la pila per a que begueren aigua i, com era precavitplenava la pila per al dia següent. 

    Quan al dia següent va anar, va vore que no hi havia aigua i aixina durant varios dies hasta que un dia va pensar en fer un amagatall per a vore qui era el graciós o graciosa que li furtava el aigua. 

    Fent guàrdia eixa nit, va vore que allí no es arrimava ningú. I ja quan es disposava [a] anar-se’n a dormir, va sentir un soroll que venia de la vinya i, cada volto, el soroll es arrimava més. Quan de sobte es va asomar, va vore que era una culebra molt gran, es va asustar i es va anar cap al poble cridant:

    -      Mare de déu quin culebron!

    Va quirdar als seus veïns dient-li que [hi] havia una culebra molt gran, d’uns vint metrosen uns ulls molt grans i que l´ajudaren a matar-la. Els seus veïns van agarrar les pistoles i lo que tenien a mà i van anar cap a la pila per a matar al bicho. Quan van arribar, van vore que no [hi] havia res i aixina van fer guàrdia durant prou dies per a vore si es apropava, però allí no es apropava ningú. I al final, els veïns van pensar que el Tío Vidal” li donava a la beguda, perquè allí no apareixia res, i es va quedar la llegenda ahí, en que no saben si és realitat o mentira. A més, el nom de la pedania del Culebron ve de la frase que va dir el TíoVidal” de “mare de déu quin Culebron!” respecte a la culebra que se suposa que va vore en la vinya.          

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es