Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • La trobada de la Mare de Déu del Sofratge


    La trobada de la Mare de Déu del Sofratge

    Identificador: anamariade
    Títol: La trobada de la Mare de Déu del Sofratge
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Ana María de la Fuente Hurtado
    Informant: Andrea de la Fuente Hurtado
    Edat informant: 20
    Localitat: Benidorm
    Data enregistrament: 26/05/2019
    Extensió:
    Text:

    Hola sóc Andrea, la germana de Ana, i vaig a contar la llegenda de ‘La Mare de Déu del Sofratge’ de Benidorm.

    Va ocòrrer el quinze de març de mil sete-cents (set-cents) quaranta, quan un terrible temporal arrosegà un vaixell a la deriva i uns mariners l’havien vist passar portat pel corrent cap a ponent. Un (Uns) mariners de Benidorm van lluitar contra la mar fins que van trobar el vaixell, i després de molt d’esforç aconseguiren remolcar la nau fins a la costa.

    Al día següent, eh el setze de març de mil sete-cents (set-cents) quaranta, van arribar per fi a les platges de Benidorm.

    To[t]s els mariners i les dones de Benidorm pensaven que era un llondro, i van trobar a la popa una imatge de la Verge amb Jesús als, amb Jesús als braços. P[e]rò temps després va arribar un capità dient que, eh, [hi] havia perill de contagi per l’enfermetat (la malaltia) la peste (pesta), i tinia (tenia) ordres (ordes) de cremar la barca.

    Van protestar els, els, mariners de Benidorm però la pe, sabíen que la peste (pesta) era una..., un perill molt gran en aqueixa, en aquella època i no vam (van) poder fer rés.

    Les dones cridaven que salvàren a la Verge però ja no [hi] havia temps, i la Verge es va cremar am[b] el vaixell. Eh, quan van cremar el vaixell va provocar un mon...molt de fum i la gent de Benidorm veia com tot el esforç (l’esforç) que havien fet per [a] aconseguir aquell vaixell es cremava amb la nau i amb la Verge.

    A més, van demanar al capità que donàrem (donàren) una recompensa als mariners per tor l’e, per tot l’esforç que havien fet i el ma, i el capità va dir que podíen quedar-se amb els ferros i les (els) claus perquè això era (eren) diners també.

    Doncs, al dia següent, quan ja el fum es va apagar el, els xiquets del poble van començar a buscar entre els (les) restres (restes) del vaixell per a trobar eh ferros i claus. Eemm, doncs uns xiquets van trobar la Verge amb l’infant Jesús, eh, que anava a la popa del vaixell, que estava eh, intacta i llui, lluïa com [a] nova.

    Eh, per a ells va fer com, va ser com un prodigi eh i va fer, va ser un gran dia per a Benidorm, i portàren la Verge a l’església deee Sant Jaume per a que (perquè) la Verge descansara ahí (ací), venerada i estimada per tots nosaltres, els de beni, el beni, els benidormenses fins a[l] dia de hui, que todavía (encara) eh fem festes per a conmemorar (commemorar) el dia que vam trobar la Verge del Sofratge, nuestra (la nostra) patrona.

    - ¿Ja?

    - Sí

    - Gràcies

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es