Canpop banner


    La plaça de baix

    Identificador: Alejandrom
    Títol: La plaça de baix
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Alejandro mollá varela
    Informant: Juan Antonio mollá candela
    Edat informant: 53
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 29/05/2019
    Extensió:
    Text:

     

    Anem a començar en la llegenda, te vaig a contar algo que ja va passar fa molt de temps, hui en dia Elx es una ciutat que baix d’ella te gran quantitat de restes arqueològiques dels assentaments Arabs i Romans que hagueren en la ciutat fa milers d’anys i esta història es part d’ella. En la ciutat d’Elx al centre hi havia una plaça a on allí pos pràcticament feia vida tot el món, els xiquets eixien a jugar, la gent major eixien allí a prendre el sol o a passejar o a xarrar i sobretot  la vida del poble anava voltant a la plaça. Bueno pues asto resulta que una nit, ja fen[t]-se tardet estava casi de nit, allí els xiquillos [e]staven ju[g]ant al balo altres a l’escondite, en fi hi havia molta activitat. Els pares estaven dins de la casa i soles quedaven xiquets ju[g]ant allí a la plaça i van sentir un roio molt gran i la gent es va asustar i es van asomar i la plaça s’havia afonat, part de la plaça llevanse en ella quantitat de xiquets que hi havien però allí ju[g]ant, entonces asto va ser una tragèdia molt gran pal poble. Perquè claro tota la gent va anar corrent per vore que podien fer però al final no van poder salvar a tots els xiquets, alguns es van salvar i altres no. I tot asto va vindre perquè la plaça es va afonar degut als assentaments i als passadissos que hi havia baix de la ciutat del Arabs i entre ells també hi havia un refugi de la guerra que s’havia fet quant a la guerra, i per això la plaça es va vindre a baix perquè en el temps se a anat deteriorant i això ningú sabia que estava ahi. Entonces allò va estar inutilitzat perquè hi havia molt de perill, però bueno en el temps es va anar restaurant i la van arreglar i hui en dia la plaça es el centre del poble, esta restaurada i esta arreglada i la gent hui en dia fa vida normal i es una plaça casi de lo millor que te el poble. I hui en dia rep el nom de la Plaça de Baix, no saben si el nom ve de aquella tragèdia que va passar o van posar el nom per altra cosa. Però en realitat es diu la Plaça de Baix.

     

    I esta es la història que més o menos se conta, ja que siga vitat no se sap perquè nosaltres transmitim el que ens van dient.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es