Canpop banner


    El tresor de l'Endeví

    Identificador: RicardoAye
    Títol: El tresor de l'Endeví
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Ricardo Ayela Parra
    Informant: Àngels Ferrer Orquin
    Edat informant: 53
    Localitat: Sella
    Data enregistrament: 26/03/2019
    Extensió:
    Text:

    La història és la del tresor del endiví que conta que l’ abuelo Giner va coincidir en dos moros en un hostal en Alacant. L’ abuelo Giner va a anar a Alacant a vendre cireres, els moros  van parlar amb ell i li van preguntar si sabia llegir el abuelo Giner que era molt espavilat els va dir que no però sí que sabia.

     

    Ells el que volien  és que l’abuelo Giner els efera llum en un cresol per a poder llegir un document que portaven. L’home els va allumenar el document i com si sabia llegir, es va enterar de lo que posava, era la situació d’un tresor que es trobava enterrat  en les immediacions de la cova del diví en Sella[...], i el lloc en el sol ratlla a les huit del matí.

     

    Com s’enterraren que l’abuelo Giner tenia casa a Sella li van demanar que si podien acompanyar-lo, i ell les va donar casa per a passar la nit, els moros agraïts li van dir que li pagarien molt bé, quan van aplegar a casa els va convidar a sopar, es va llitar a dormir i ell com ja sabia  poc o menys[...] on ratlla el sol  a les huit del matí, se’n va anar amb la seua burreta a buscar el tresor. Va desenterrar el lloc on ell pensava que era l’adequat i va desenterrar un arca que contenia dins el tresor, el va carregar a la burra i se’l va portar cap a casa.

     

    Conten que va rebentar la burra de l’esforç  tan gran que va fer per la quantitat d’or que havia dins de l’arca. Quan els moros s’alçaren se van anar a buscar el tresor i per supost quan van aplegar allí l’únic que van trobar va ser un forat i se van tindre que tornar per on havien vingut, se van anar amb les mans buides.  

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es