Canpop banner


    Pere Bigot

    Identificador: juliacrema
    Títol: Pere Bigot
    Tipus:
    Recol·lector: Julia Cremades Mojena
    Informant: María Más
    Edat informant: 35
    Localitat: Benissa
    Data enregistrament: 31/05/2019
    Extensió:
    Text:

     

    Em diuen Maria, sóc de Benissa i sóc valencianoparlant. Eh...hui vaig a contar-vos la història de Pere Bigot.

    Pere Bigot era un home de Benissa, un, un personatge. I en concret vaig a contar-vos una xicoteta anècdota que a mi em va agradar molt i em va fer molta risa. Bueno, Pere Bigot era una persona que sempre es disfrassava, sempre anava disfrassà[t] i sempre tocava el seu acordeón. Jo no vaig arribar a conèixer-lo, pe[r]què jo sóc més jove, però tots els xiquets i les xiquetes que el van conéixer, tots guarden un record súper bonic, a mi m’haguera encantat conéixer a Pere Bigot, conéixer sa casa, [perquè tenia sa casa], sa casa la tenia pleneta de disfresses, pleneta de ninos, de tot. Bueno, era una persona meravellosa, entranyable, de tot. Bueno, vaig al gra.

    Vaig a contar-vos una història, una anècdota que va a passar. Pos resulta que [a]naven a inaugurar la carretera turística de Teulada, Benissa i Calp, i venia el governador. Venia el governador a inaugurar la carretera, aleshores Pere Bigot va pensar -Jo tinc que anar a donar-lo la benvinguda!- I allà que se’n va anar Pere Bigot disfrassat de vaquero amb les seues dos pistoles de mentira, però que fen ruido [no?]. I as prepara una traca. Ell vestit de vaquero, i as prepara uns ninots damunt dels arbres lligats amb cordes, i les cordes lligades a ell, perquè aixina quan ella es menejara, els ninots es menejaren. Però que pareguera que n’hi haguera muntó gent i [muntó, saps?], moviment p[er] a donar la benvinguda al governador.

    Total, que es prepara tota la convollà[?] allí en la carretera i quan veu vindre els cotxes as col·loca en mitat de la carretera, enxufa la traca i as comença: (pa, pa, pa!) – Welcome, welcome! ¡Bienvenidos, bienvenidos!.

    Què passa? Que els cotxes paren asustats,  ixen tots tots del cotxe amb armes, rodellant a Pere Bigot, aixina [eh...] per a disparar-lo, i clar Pere Bigot as queda parat amb les mans al cap, que no sabia que dir! Claro, tots rodellant-lo amb pistoles de veritat i ell allí en mig. Menos mal que estava el alcalde de Benissa, que va a eixir corrent del cotxe, i va dir: -No, no! Que és Pere Bigot, que és Pere Bigot! No el dispareu, no el dispareu!

    Perque vamos... si no l’agarren i al tanquen a la presó. Bueno, aixina té mil històries.

     

     

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es