Canpop banner


    Malsianet

    Identificador: alvaromart
    Títol: Malsianet
    Tipus:

    Llegenda Contemporània

    Recol·lector: Álvaro Martínez Toscano
    Informant: Jose Manuel
    Edat informant: 56 anys
    Localitat: Monòver
    Data enregistrament: 25/5/2019
    Extensió: 429 paraules
    Text:

    Malsianet era un home que vivia aquí en Mu[o]nòver que anava tots els dies, pos borratxo perdut, begut tots els dies, un día d’arrere [… ] anava fent baralles en pelees, buscant sempre jaleo. I una nit, baixant, anant per un carrer de Mu[o]nòver, va encontrar dos persones, li van dir algo, se van barallar i en tot això, a uno pos li va pegar una punyalà [ada] i el va matar. Entonces pa [per] que la policía, en aquell entonces, no l’agarraven, perque ants pos si l’agarrarien i tot això, pues segurament el condenarien a cadena perpetua o coses aixina que aixó n’eixiria de la pressó en sa vida. Pues va desaparèixer del poble, ningú sabia per on parava. Van pasar anys, molts anys, trenta o quaranta anys van pasar, i entonces al convent d’ahí dels frares, dels caputxinos va anar un home, va tocar la porto[a] i va eixir el frare que estava allí de conserje i li va dir que què volia; i li va dir el home:

    -          Pos mira volia dir-li a vo[eu]re si me podia confesar -  i diu ell:

    -          Aguarde vosté un moment, que ara cride jo a uno dels frares que hay aquí que po[u]ga confessar a vosté – i el va cridar i li va dir:

    -          Mira vull que me confesses.

    -          Bé, anem a ta casa i te confesse allí d’alt en ta casa i aixina estem més tranquil·los i més bé.

    Quan van anant, pues se’n va a posar a confessar-se i allí havia un xaval jove, se’n va posar allí a confesar-se i […] i quan ja va acabar el frare de confesar a esta persona pues se’n va anar altra volto[a] al convent que és on ell vivia. I de tornà [ada] pa’l convent, més o menos per on fa moltísims anys que van matar a una persona, pues havia aixina també dos beguts barallant-se i se va clavar pel mig pa[per] denfesar-los, pa[per] separar-los pa[per] que n’hi haguera algo de mès. I en[amb] la mala sort que va tenir, que el van agarrar i el van apunyalar a ell i el van matar. Después la policia es va posar a investigar i tal i més qual, els quals es van enterar de que ese frare, era el que antigament va matar a una altra persona en el mateix puesto i per aixó a eixe carrer li van posar Malsianet, reconeixent-lo com a que havia estat trenta, quaranta anys de frare sense eixir del convent, pagant la pena que va fer en el seu día.


     

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es