Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • Cantó i la Mare de Déu de l'Assumpció


    Cantó i la Mare de Déu de l'Assumpció

    Identificador: paulaolmos
    Títol: Cantó i la Mare de Déu de l'Assumpció
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Paula Olmos Benítez
    Informant: Andrea Olmos Benítez
    Edat informant: 30
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 18-05-2019
    Extensió:
    Text:

    La llegenda de Cantó i la vinguda de la Mare de Déu conta que el 28 de novembre de 1370 va aparéixer un arca de fusta en la vora de la platja del tamarit, a Santa Pola, i que la va trobar el seu guardacostes, Francesc Cantó. Quan es va acostar a l'arca va veure que a la cobertura apareixia escrit "Sóc per a Elx". Doncs, Cantó la va obrir i en ella es va trobar la imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció amb una partitura de música, que més tard s'utilitzaria en la representació de la vinguda de la verge en el Misteri d'Elx.
    Cantó es va muntar en el seu cavall i va cavalcar cap a Elx, explicant a crits el que acabava de succeir.

     

    - "Ha aparegut, a la vora del mar, un arca que diu, sóc per a Elx".

     

    Els il·licitans es van mobilitzar cap a la platja per a veure l'increïble succés que havia ocorregut, i després d'una petita discussió amb els habitants de Santa Pola i Alacant, que reclamaven que aquell arca era seua, van decidir que el més just era que la mare de Déu triara on volia anar-se'n i ho van deixar tot a l'atzar. Li van tapar els ulls als bous que tiraven de la carreta que portava l'arca, perquè ells decidiren la destinació final. La mare de Déu de l'Assumpció va guiar als bous fins a les portes d'Elx, on pertanyia de debò, va entrar i es quedà per sempre, convertint-se en la patrona d'aquest poble.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es