Canpop banner


    El mullo de les mentires

    Identificador: carlosrome
    Títol: El mullo de les mentires
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Carlos Romero Rodriguez
    Informant: Fernando Belda Martinez
    Edat informant: 54 anys
    Localitat: Aielo de Malferit
    Data enregistrament: 26/05/19
    Extensió:
    Text:

     

    En lo que denominen el Barranc de la Fosc, dalt en l'altero, entre les lides d'Aielo i Ontinyent, hi ha un molló, un molló de terra que la gent pues no s'explicava molt bé ixe molló de terra postissa afegida allí que podia ser.

     

     

     

     

     

     

     

    Uns dien que si era d'un poblat Iber que havia allí. I entonces des de Valencia van vindre a fer unes excavacions per a vorer realment allò que era. Van començar a fer les excavacions i, bueno es diu que no van trobar res, simplement van trobar restes arqueològiques, que segurament seria un molló que es va fer per a fortificar el poblat Iber que vivia allí, i que segons dien els excavadors només van trobar pues que algunes petxinetes i restes de ceràmica i poca cosa.

    Però la gent del poble pues malpensava, la gent del poble creia que allí lo que realment hi havia era el or, el or i els tresors que van amagar els Moros quan van ser expulsats d'ací, del Regne de Valencia.

     

    Entonces allí va haver una picaresca, i una cosa de que era mentirà lo que dien els que havien vingut des de Valencia, i per això va passar, diu la llegenda que ixe mulló es va passar a dir-se el mulló de les mentires. Degut a les mentires que se suposa que dien els, la gent d'Aielo dien que estaven dient mentires allí perquè si que havien trobat el or, en quan realment encara estan en el museu arqueològic de Valencia. Pues lo que es van trobar van ser restes de ceràmica. Bueno la picaresca de la època pues va quedar en això de que estaven contant mentires, que era mentira tot això, i va a passar a denominar-se el mulló de les mentires.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es