Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • [Les festes de Sant Jordi, una guerra molt important i un xiquet heroic]


    [Les festes de Sant Jordi, una guerra molt important i un xiquet heroic]

    Identificador: ivanmartin
    Títol: [Les festes de Sant Jordi, una guerra molt important i un xiquet heroic]
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Iván Martínez Hernández
    Informant: Ivane Peidro Martínez
    Edat informant: 16
    Localitat: Alcoi
    Data enregistrament: 27/04/2020
    Extensió:
    Text:

    1) Transcripció de la llegenda:

     

    Ací, a la ciutat d'Alcoi la qual es situa a la província d'Alacant, solem celebrar les festes de Sant Jordi, el vint-i-uno, vint-i-dos, vint-i-tres i vint-i-quatre del mes d'abril.

    Aquestes festes són importants per a la majoria dels ciutadans d'aquesta ciutat, ja que són molt tradicionals.

     

    I perquè celebrem aquestes festes? (Perquè) Pues per una llegenda molt típica a la ciutat d'Alcoi, es diu que quan els moros van conquistar la ciutat, els cristians (volien) van voler recuperar-la i van desenvolupar una guerra, la qual anaven guanyant els moros, (fins) hasta que va aparéixer un xiquet menut aproximadament de deu anys amb el seu cavall. Aquest xiquet, es diu que va començar a tirar-le(-li) fletxes als moros i d'aquesta manera els cristians van guanyar la batalla.

     

    Aquesta història està enllaçada amb moltes coses de la ciutat, per exemple, a Alcoi se situen moltes muntanyes com el Montcabrer, la Font Roja, etc. Però hi ha una muntanya la qual curiosament, està partida per la meitat, aquesta s´anomena el Barranc del Cint. Es diu que el cavall del senyoret va pegar una (coça) coz a la muntanya i la va trencar per la m[e]itat.

     

    També, molts carrers d'Alcoi tenen noms moros, de quan van conquistar Alcoi, com per exemple: el carrer Beniarres o el Benilloba o la plaça de la Larrac [?].

     

    També el vint-i-dos d'abril quan és el dia de l'entrada normalment plou, es diu que és perquè commemorem al petit Sant Jordiet quan el nostre patró és San Mauro, aleshores es diu que en aquest dia San Mauro plora de tristesa i per això eixe dia sol ploure, i com aquesta hi ha més llegendes que tenen a veure amb la principal llegenda alcoiana.

     

     

     

    2) Relat insipirat en el mateix argument:

    Com sabem, a la ciutat d'Alcoi se celebren les festes de moros i cristians durant quatre dies seguits. Es diu que a cadascun d'ells va aparèixer un personatge heroic, un objecte màgic o un succés fantàstic que va permetre guanyar als cristians aquesta batalla.

     

    El primer dels dies, (com ja havíem explicat en la llegenda original) va aparèixer el xiquet cristià que va derrotar a una gran quantitat de moros amb el seu cavall i el seu arc. Aquest objecte li va posar el nom de "L´arc del triomf". 

     

    El xiquet el va trobar un dia davall d'un arbre en el qual les seues fulles eren roges i brillaven. Al costat de l'objecte hi havia una nota en la qual posava: “En un moment determinat hauràs d'usar aquest arc, espera aqueix moment…”.

    El segon dia de la batalla, es diu que un animal misteriós, amb cap de drac, ales de corb i cames de lleó va aparèixer en la batalla durant un pocs minuts derrotant a més d'un quart de les tropes mores. Després d'això, es va amagar darrere del Barranc del Cint i des de llavors no se li ha tornat a veure.

     

    El tercer dia va aparèixer una adolescent anomenada Esmeralda, la qual tenia un bastó amb una pedra bastant curiosa incrustada en ell. Es diu que la xiqueta després de veure com morien els seus pares durant la guerra, va colpejar amb gran ràbia aquest bastó contra el sòl i de l'aquest colp va petrificar a diversos grups moros i segons després es van a desintegrar en arena i pols. Aqueixa pedra brillant va caure i es diu que està sota la muntanya de la Font Roja.

     

    El quart dia els cristians continuaven perdent la batalla, ja que la quantitat de les tropes mores era deu vegades més gran que la de les cristianes. Es diu, que des dels cementeris, diverses ànimes cristianes que ja havien mort en la batalla van ressuscitar i van continuar combatent, fins a guanyar la batalla i descansar en pau per sempre. Des de llavors, ocorren successos estranys en aqueix lloc.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es