Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • L'origen de la Mare de Déu de la Soledat d'Ondara


    L'origen de la Mare de Déu de la Soledat d'Ondara

    Identificador: pablonicol
    Títol: L'origen de la Mare de Déu de la Soledat d'Ondara
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Pablo Nicolás Català
    Informant: Maria Josefa Bolufer González
    Edat informant: 61 anys
    Localitat: Ondara
    Data enregistrament: 5/5/2020
    Extensió:
    Text:

    Antiguament, quant es via[t]java en diligències, venien a passar les vacances d'estiu a Ondara una família de Madrid, que portaven una verge en un llenç, i entonces la gent fe[i]a festa en la Mare de Déu de la paloma. Però com antiguament [hi] havien atracaments i desvalijaven totes les diligències e[l]s vaen llevar el llenç i totes les pertenències que tenien. I estes persones, com eren adinera[d]es, vaen fer una verge. Però a l'any següent vinguent-se'n a Ondara, la verge també els vaen atracar i va desaparéixer, a[l]s ho vaen furtar tot.

    Entonces quan vaen arribar al poble, la gent pos estava molt disgusta[d]a perquè eixe any pos no tenien verge p[er a] fer les festes. I estiguent en casa estes persones de Madrid comentat-ho, van toca[r] la porta i a l'obrir es veuen a un senyor que als diu: vostés voldrien que jo els esculpira una Mare de Déu? I ells van dir: pos sí. Diu [l'home]: Però tenim que posar una condició, vostés deixe'm una habitació, pose'm menjar per a un mes i aigua i per favor, no hem toquen la porta, no vu[l]lguen saber de mi. Quan passe un mes, vostés entonces ja podran entrar a l'habitació. 

    Al passar al mes, estes persones obrin la porta recelosament, veuen que el senyor este ja no estava i es veuen a la verge de la Soledat, que va ser la primera verge que va tindre el poble d'Ondara.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es