Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • L'arrosegament i la cremada de la imatge de La Mare de Déu de la Soledat d'Ondara


    L'arrosegament i la cremada de la imatge de La Mare de Déu de la Soledat d'Ondara

    Identificador: pablonicol
    Títol: L'arrosegament i la cremada de la imatge de La Mare de Déu de la Soledat d'Ondara
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Pablo Nicolás Català
    Informant: Maria Josefa Bolufer González
    Edat informant: 61 anys
    Localitat: Ondara
    Data enregistrament: 5/5/2020
    Extensió:
    Text:

    Durant a la guerra civil, en Ondara, estaven unes persones que s'anomenaven "rojos" i eren de vàries zones de la província, de València, Castelló, en fi, de tota la comunitat. I eren, diguem, els amos del poble i no estaven a favor de la religió, ni de la iglesia, no res. Entonces un dia, vaen agarrar a la Mare de Déu de la Soledat, la vaen arrastrar pel poble, li van tirar gasolina i la Mare de Déu no es cremava. I l'arrastraven i cridaven pel carrer com si estigueren fent festa per a què tots se n'adoraden d[e lo] que estaven fent i la Mare de Déu no es cremava.

    Aleshores, ja quan ja portaven dos dies arrastrant-la i tirant-li gasolina, la Mare de Déu es va cremar i despúes estes persones, dos d'ells, que vivien per ací p[er e]ls pobles de l'alrededor, vaen patir les conseqüències. Per lo menos, la gent es va anterar, ja que estos eren d'ecí de propet. Uno anant-se'n en la motocicleta cap a  Beniarbeig, que és un poble que n'hi ha al costat, un camió el va arrossegar i el va arrastrar tot al camí hasta que este home va morir. Mentres que l'a[l]tre va morir al seu llit però cridant i cridant [de] que es cremava i que es cremava i que es cremava.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es