Canpop banner


    La llegenda de l'home del sac

    Identificador: IsmaelCast
    Títol: La llegenda de l'home del sac
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Ismael Castellano Galvañ
    Informant: Víctor Leal y Francesc
    Edat informant: 70
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 7/05/2020
    Extensió:
    Text:

     

     

     

    Hola bon dia, el meu nom es Victor Leal i Francesc, vaig nàixer en Banyeres de Mariola fa quasi setanta anys, el 23 de juliol faré setanta ,i, esta rondalla es una de les més populars que n’hi ha en tota la zona de per allí, açò era normal lo de les rondalles en totes les famílies per que quan venia l’hivern allí , tots el anys (tots els anys) nevava molt i ens quedaven confinats, i clar i al ser els hiverns tan llargs i els dies tan curts , pos,  a boqueta nit, se’n anaven al raconet del foc, i els iaios i els pares ens contaven estes rondalles, histories, fàbules, que ells s’imaginaven o els havien... traspassat a ells dels seus pares també, i així anava la cosa,  i era molt normal en totes les coses de la rodalia de per allí, i quasi tots els contes o rondalles acomençaven aixina:

     

    Això va anar, Peret i Marieta... o ja fa molt de temps que ni els més vells se’n recorden i, aquest llegenda popular en certes edats fa obrir els sentits, i esclata l’imaginació del xiquet, que es l’home del sac.

    Diuen que fa molt de temps que ni els més vells del poble se’n recorden, de tant en tant faltava algun xiquet i sempre passava a continuació de vore un home que ningú coneixia. No sabien d’on venia, ni on anava,  tenia un semblant bru i sospitós portava un sac a l’esquena.

     

    Una vesprada a boqueta nit, la colla de xiquets estaven jugant als quatre cantons, i no s’adonaven que estaven sent observats per l’home del sac.  Ja portava un xiquet dins del sac, i volia aprofitar la ocasió tant bona que tenia a la vista.

     

    De moment Ximo, el més espavilat de la colla, es dona conte que Peret no tornava del cantó on estava, va començar a cridar-lo.

     

    -On estàs Peret!?

     

    I al moment tots els amiguets van a començar a fer el mateix.

     

    L’home del sac que va vore eixa reacció dels xiquets, se va anar fugint per la foscor.

     

    A partir d’ací, els xiquets i xiquetes, quant s’està fent fosc, se’n van a casa corrent, perquè tenen por de l’home del sac.

     

     

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es