Canpop banner


    Pelletes

    Identificador: MiriamTorm
    Títol: Pelletes
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Miriam Tormo Pascual
    Informant: Ana Belén Tormo González
    Edat informant: 41
    Localitat: Alcoi
    Data enregistrament: 27/05/2020
    Extensió:
    Text:

    Ací a Alcoi hi ha una dita que diu que “Acabaràs arrastrat com Pelletes” referint-se a que si fas una cosa malament, o algopues que acabaràs mal, o algo que puga contrariar algú, doncs pots acabar mal.

     

     

    Bé, Pelletes, va ser un polític que va ser nomenat alcalde per segona vegada a la ciutat en 1873, en febrer, i este període va estar mercat perquè va haver una revolució, una revolució proletària a la ciutat. 

     

     

    Bé, Alcoi era una ciutat industrial, molt important en aquests moments i la classe obrera el que va fer es reivindicar millores salarials en juliol d’aquest mateix any, en 1873. Volia millores salarials i millors condicions a la feina. Va haver una gran revolta i es diu revolució del petroli perquè la gent eixia al carrer en torxes impregnades en petroli i es deia que la ciutat feia molta olor a petroli. 

     

     

    Albors, que era el alcalde en aquest moment, no va aplegar a ningún acord en els treballadors i, aleshores els treballadors van sitiar, van cremar moltes fabriques, van haver molts altercats i a banda, també van sitiar el que es l’ajuntament. Al final van aconseguir entrar perquè el alcalde va manar fer uns dispars a l’aire, en teoria, no? I va eixir un... alguns membres van eixir ferits i aleshores la gent es va contrariar molt i van conseguir agafar al alcalde. Aleshores el van agarrar i el van matar i el van arrastrar per tota la ciutat. Després ademes, van agafar el seu penis i anaven per ahiensenyant-lo com senyal de triomf, d’acord? 

     

     

    I clar, per això es diu que si continues aixina acabaràs arrastrat com a Pelletes. Perquè quan estàs fent alguna cosa que es perillosa o que pot contrariar a la gent pues vol dir que acabaràs molt malament.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es