Canpop banner


    <[El dofí i l'esparrallonet]>

    Identificador: Alejandroc
    Títol: <[El dofí i l'esparrallonet]>
    Tipus:

    Rondalla

    Recol·lector: Alejandro Carreño González
    Informant: Jose Barceló Roselló
    Edat informant: 51
    Localitat: Benidorm
    Data enregistrament: 30/05/2020
    Extensió: Una fulla
    Text:

     

    Soc Jose Barceló, soc de Benidorm, naixcut [nascut] a Benidorm, mon pare i m’abuelo [i el meu avi], osea [és a dir] foranio [forani] totalment, i vaig a contar-vos una historia que em contava el meu abuelo [avi], o el meu avi, millor dit. Estava navegant en la platja del mal pas, ahí [-] entre platja de ponent i platja de llevant, una platjeta [platja] menudeta, havia un esparrallonet [esparrall], que es un peixet menudet i de repent [sopte], es [-] veu vindre [venir] a un delfí [dofí], ahí [-] que anava votant oles [ones] i una ià... [i una altra...] i enrriva [arriba] a l’altura del esparraionet [esparrall] i li diu...

    -          Dofí: ¡esparraionet! [¡esparrall!] ¡esparraionet! [¡esparrall!] vos [vols] que fem una carrera hasta [fins a] l’illa?

     

    -          Esparrall: hasta [fins a] l’illa? És molt llum [lluny] per a mi. Bueno, la farem, no es [et] preocupes.

     

    I això que comença el delfí [dofí]: una, dos i tres... !POM¡ I allà que comença el delfí [dofí] a votar una ona, un atra [una altra] i un atra [una altra] tot elegant ell i vinga i vinga i arrimant-se [acostant-se] cap a la illa [l’illa] , i de repent quan ja faltaven pocs metros per arribar a l’illa, allà que es pega la volta a vore [veure] per a na [on] anava el esparraionet [esparrall] i li quidra [crida] ¡esparraionet! [¡esparrall!]  ¡esparraionet! [¡esparrall!]  Han estàs? [on estàs?] I en això que el esparraionet [esparrall]  li contesta des de darrere que s’havia arrimat ja a l’illa.

     

    -          Esparrall: estic ací, estic en l’illa ja...

     

    I el delfí [dofí], tot preocupa [preocupat] li pregunta...

     

    -          Dofí: Com és que a [has] arribat tan ràpit? Si jo sóc més gran que tu, dic [diu]

     

    -          Esparrall: Le [la] intel·ligència també es més ràpida la meua que la teua.

     

    Con lo qual [amb la qual cosa], l’esparraionet [l’esparrall] lo [el] que havia fet és que, només va eixir el delfí [dofí] se li va pujar a la cola [cua] i va anar en la cola [cua]  tot [tota] el rato [l’estona] i quan es va pegar [donar] la volta es [se’n] va anar corrent.

     

    I eixa és la meua història.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es