Canpop banner


    La rateta que sap llatí.

    Identificador: MarPastor1
    Títol: La rateta que sap llatí.
    Tipus:

    Rondalla

    Recol·lector: Mar Pastor Arnau
    Informant: Pepe Toni Climent Arnau
    Edat informant: 30
    Localitat: Busot
    Data enregistrament: 10/07/2020
    Extensió:
    Text:

     

    [...] Una rondalla de Busot. Conta la història que per Cabrafic, o per eixa zona, en la casa de Cabrafic o alguna caseta colindant, hi havia un llaura[d]or que tenia un problema en casa que tot el minjar sempre, en la despensa en tots els puestos estava tot ple de mossega[d]es de rata que se li acabaven menjant tot i havia una rata que li donava molt la llanda. [...] Per molt que posara trampes, sempre posava trampa però la rata es menjava el formatge però la trampa no, no caía, era molt lista, molt lista i s’amagava en un cau d’una olivera prop de la casa i [ell?] u sabia però no havia manera, no havia manera perquè no [e]ixia, i sabia quan estava i anava i se li minjava tot [...] lo que tenia.

    Claro, el [l’]home desesperat va anar a plora[r]-li al cura a vore si havia algo que resar, algo, una ajuda, “que puc fer?” va anar ahí al cura después de pensar molt va arribar a la conclusió i li va dir que esta rata és que “sap llatí”.

    I claro, el [l’]home es va quedar molt mosquejat perquè diu:

    -         “ Si la rata sap llatí... Això que vol dir? Què faig jo? Què passa?”

    I entonces va buscar al gat més ferotge de la zona, de la contornà i el va posar ahí, p[er] a que vigilara el gat al voltant de l’olivera eixa a on la rateta tenia el cau.

    Claro, el gat es va asomar ahí al cau i li va posar un formatge el amo ahí, vigilant p[er] a que la rateta aniguera al formatge i saltar damunt i la rata va asomar un poquet el morret i va dir el gat:

    -         “Rateta, rateta ix!”

    I va dir:

    -         “Escolta, MÉS VAL SER RATIS FLAQUIS IN CAMPIS RASIS, QUE RATIS GORDIS IN BOQUIS TORTIS DE GATIS PARDIS”.

    Claro, i es van quedar tots súper estranyats [...] i que la rata era molt lista. Per molt que li posaven trampes, la rata no anava a [e]ixir, perquè ella era llesta, i clar, si sabia llatí és que era una rata molt llesta i és un poc la història [...].

    La frase eixa de “més val ser ratis flaquis in campis rasis, que ratis gordis in boquis tortis de gatis pardis” vol dir que preferisc morir-me fam a caure en una trampa [...] vamos, que em quede com estic antes d’arriesgar-me.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es