Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • La llegenda de l'ermita de Montserrat


    La llegenda de l'ermita de Montserrat

    Identificador: andreapalo
    Títol: La llegenda de l'ermita de Montserrat
    Tipus:
    Recol·lector: Andrea Palomino Ruiz
    Informant: Jorge Soler Sola
    Edat informant: 22
    Localitat: Mutxamel
    Data enregistrament: 04/05/2021
    Extensió:
    Text:

     

    La història, la llegenda conta que en una de les ermites del poble de Mutxamel, concretament l’ermita de Montserrat que es troba a la part del nord del poble damunt del col·legi públic Arbre Blanc i IES l’Allusser, van ocórrer uns successos al voltant d’un arbre, d’un xiprer que es característic al poble perquè no té res de fulles, no té cap fullatge i és un arbre que, clar, es troba al voltant de altres xiprers que sí en tenen. Es característic que tots sí que tenen  sí que tal [?], però un, només un de tots, està sense cap fulla.

    Aleshores, la llegenda conta que en aquell xiprer, que és el segon a la vora de l’ermita que es troba a la dreta, un llenyataire havia de podar l’arbre, de tallar les branques. Va pujar i quan estava d’alt començant a tallar les branques, tallant una es va aparèixer la Verge i li va agafar del braç perquè cessara de tallar perquè casualment aquella branca era part del tron, del seu tron, el tron de la Verge.

    Aleshores el llenyataire es va espantar i de colp es va caure en terra i es va morir. La Verge no tenia males intencions però de l’espant el pobre home es va... es va exaltar i... i va caure. La llegenda, com he dit, ocorre perquè aquell arbre, aquell xiprer, és molt característic, encara continua estant perquè es l’únic de tots els que estan al voltant que no té cap fulla i els més vellets del poble diuen que si mires des de una certa perspectiva i posant-li una miqueta d’imaginació pots trobar el tronc pel qual la Verge es va aparèixer i li va agafar del braç perquè cessara de podar aquella branca.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es