Canpop banner


    La llegenda de la Llàgrima

    Identificador: andreapalo
    Títol: La llegenda de la Llàgrima
    Tipus:
    Recol·lector: Andrea Palomino Ruiz
    Informant: Jorge Soler Sola
    Edat informant: 22
    Localitat: Mutxamel
    Data enregistrament: 04/05/2021
    Extensió:
    Text:

     

    Bé, aquesta història es molt coneguda a la província d’Alacant, concretament en el municipi de Mutxamel ja que es tracta d’una llegenda de la Verge de l’església de Mutxamel. Com totes les llegendes i les històries de aquest tipus sempre passa que depenent de la font que... la qual busquem la informació doncs tindran uns punts en comú, concordances i també discrepància. Aleshores es clar que depenent de a qui li preguntem com va ser la història ens pot dir una coseta o un altra però bé el que és el nus, el marc general de la llegenda és... és comú de manera general a les persones [?].

    Aleshores la història narra que la... la Verge de Mutxamel que és la Verge de Loreto tenien pensat dula des de Mutxamel a Sant Joan. Uns diuen que a Sant Joan poble i uns altres diuen que a la part de Santa Faç que és com... com un poblet que està al costat de Sant Joan o no se si es un poblet com tal o una part de Sant Joan. Però be com que és una part que no està dins del poble i havien de durar la Verge i van fer com una... com si fora una processó per a dula. Clar quan estaven eixint de Mutxamel ja con el tant de Sant Joan [?] un dels que estava en la processó al costar, al costat de la Verge es va adonar de que en la cara de la Verge en la part de davall de l’ull es podia vore com si fora una llàgrima o una goteta d’aigua. I es va estranyar perquè no estava plo[v]ent i era molt curiós que no... que únicament estiguera en eixa part de l’estàtua i no en qualsevol altra.

    Aleshores hu[o] va dir als demés, a la resta i tots ens van fixar i van sospitar bueno pues es van a posar a pensar que... que curiós era això. Aleshores no van saber donar-li una explicació i el que van optar per fer és retornar-la a l’església de Mutxamel. Clar quan la van retornar a l’església, es van a tornar a donar que aquella llàgrima ja no era una partícula d’aigua sinó que s’havia fusionat en... en la... en el material que està... del que està feta l’estàtua, marbre o fusta o el que siga. I aleshores des de aquell dia a la Verge se li va fer una capella únicament per a ella, està ahí i el que es la estàtua es pot vore que si... si et fixes en la cara té baix de l’ull la formeta com de... com si fora una llàgrima. No, no... no pintada sinó que tridimensional, que un poquet de relleu.

    Aleshores això, s’atribu[e]ix que la verge no volia eixir de... la Verge de Loreto que és en este cas... no volia eixir de la seua casa i perquè la gent la retornara va fer aquell avis i des de aquell moment s’ha quedat d’eixa manera la forma de la estàtua i la llegenda ha perdurat fins als dies actuals.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es