Canpop banner


    La Verge de l'Arborcer

    Identificador: mariagarci
    Títol: La Verge de l'Arborcer
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: María García Torrecillas
    Informant: Pablo San Bernardo Rodrigo
    Edat informant: 47
    Localitat: Albuixech
    Data enregistrament: 16/05/2021
    Extensió:
    Text:

    La patrona d’Albuixech és la mare de déu de Albuixech o la mare de déu de l'Arborcer o la Verge de l'Arborcer perquè es va trobar, segun diuen la llegenda també, es va trobar un llaurador un arbocer que és un madroño del castellà. Ja veureu, la imatge es pot veure. 

    Conta la llegenda, que jo desde [que] sóc xicotet he sentit al meus avis, als meus pares [als] mos[eus] tios, no sé qualsevol persona que visca a este poble de[s] [de] fa anys, sap la història que es conta i que sempre s’ha contat. Eh conta la llegenda que hi havien uns hòmens que volien emportar-se la Verge, la Verge de l'Arborcer a València. Uns diuen que volien emportar-se-la i altres diuen que volien furtar-la. Bé, el cas es que la imatge de la verge és una talla no molt gran eh pareguda, molt pareguda a la Verge de Montserrat, moreneta i el que diuen és que estes persones eh anaven a la iglesia agarraven la imatge de la verge, la talla perdó i la posaven a una cistella i anaven cap a València. 

    Quan passaven el terme municipal d’Albuixech, la Verge desapareixia i quan tornaven a l'església la Verge estava en el seu lloc [d’]on l’havien agarrat i aixina succesivament. Cada vegada que intentaven furtar la Verge, quan passaven el terme d’Albuixech la Verge desapareixia de la cistella i tornava a aparèixer en el camaril de la iglesia d’Albuixech. És per això, que al terme d’Albuixech, es va fer una capelleta, una capelleta en el mateix llimit del terme d’Albuixech amb Mahuella com deia abans, en la imatge de la Verge, el llaurador i de l’Arborcer com diant. I bé també es dona la peculiaritat que esta carretera, este camí per a on es conta la història, és una antigua calçada romana és la Via Augusta que està senyalitzada perquè fa uns anys estigueren senyalitzant tota la Via Augusta que esta esta antiga via romana eh arriba des del nord d’Espanya per tot el Mediterrani fins a Cartagena. Això sí que és un fet que es pot, que es pot contrastar.

    La llegenda jo sempre la he sentit i son coses que es conten de pares a fills. Cert és que a la banda del nord com deia abans que llimita Albuixech [?] n’hi ha altra capelleta idèntica a esta que estem parlant però supose que és faria després per dellimitar el terme d’alguna manera però tota la gent que jo he parlat ningú em diu d’eixa capelleta, sempre me diuen la capelleta que està al sur del camí que va a València. I esta és la història, espere que vos agrade. Adéu!

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es