Canpop banner


    LlegendaDelGanivet

    Identificador: asiergomez
    Títol: LlegendaDelGanivet
    Tipus:

    Llegenda.

    Recol·lector: Asier Gómez San Valero
    Informant: Toni Gómez Castillo
    Edat informant: 64
    Localitat: Ontinyent
    Data enregistrament: 29/05/2021
    Extensió: 2 pàgines.
    Text:

    La llegenda de la que jo parlaré és l’anomenada “llegenda del ganivet”. Fa uns anys a la plaça [de] Sant Pere, en > [a] la localitat de > [d'] Ontenient hi havia una escultura que pretenia representar el màrtir de Verona, substituint aixina la > [l']estàtua que hi havia en anterioritat. Hui en dia, en la mateixa plaça tenim una font construïda per Joan Martí, davall de la estàtua de Sant Pere, que s’ha fet de bronze. Per esta estàtua, cada any fan una oració pa recordar [a] Sant Pere de Verona tots els anys, i és una celebració que se celebra al casc antic de la meua ciutat, Ontenient, a finals de juny.

     

     

    Les festes escomencen > [comencen] en una xocolata [da] enfront del col·legi major de Santa Maria, localitzat en el Palau del casc antic, i segu [e] ix en una missa en memòria dels morts del barri de la Vila, tot gràcies a l’associació HOPAC de > [d']Ontenient. El 23 de juny es realitza un [a] matinal pals mes xocotets, en > [amb] tallers, cucanyes, entre altres activitats i un espectacle musical.

     

     

    Ja per la nit, fan la famosa retreta, un passeig pels> [pels] carrers del casc antic en un “farolet”, un foguet que esta cobert per un paperet xocotet > [menut] de colors. Al dia següent escomença > [comença] la gran "despertà", que consist [e] ix en fer soroll en els cotxes, motos i resta de vehicles.

     

     

    En definitiva, Sant Pere de Verona, segons els ontenientins> [ontinyentins] era un frare dominicà nascut en Verona el > [l'] any 1252. Aquest sant, tornant a el [al] seu convent des de Milà, rebió > [va rebre] els dos colps en el ganivet en que se representa en la plaça de Sant Pere, mentres > [mentre] recitava la oració del credo, xillant > [cridant] i mirant com es convertia en el primer màrtir con > [amb] ordre dominicana.

     

     

    LINK: https://drive.google.com/file/d/1nVRsrj_5b5IoJIjYxPkbF6z9YqXq1u9b/view?usp=sharing

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es