Canpop banner


    Constel·lació

    Identificador: miriamenni
    Títol: Constel·lació
    Tipus:
    Recol·lector: Míriam Ennioua Hurtado
    Informant: Ángel Agulló
    Edat informant: 63
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 5 de juny 2021
    Extensió:
    Text:

    M’han acomanat que diga, que conte en valencià alguna història d’Elx. Pegant-li voltes vaig estar mirant en l’arxiu històric d’aquesta ciutat d’Elx, i vaig trobar un llibre que em va quirdar l’atenció i es titula “Col·lecció de notícies antigues i modernes pertenecients a la villa d’Elx”, de l’any 1845. El autor és Pere Ibarra, que era una persona pues important en esta villa, en esta ciutat. N’hi ha un carrer que té, que li han posat el seu nom, que està en el centro d’Elx. En aqueste carrer fica una tablilla en la qual mos diu que va nastre en 1858 i va morir en 1934, aproximadament va morir als 76 anys. Mos diu que és cronista i arxiver municipal, artista i aqueòleg, i que destacava com a defensor del palmerar i de la cultura il·licitana. 


    Este llibre que ha arreplegat aquí algunes notícies, pues m’han quirdat l’atenció algunes d’elles. Pues com per exemple va ser que va ocurrir aquí en la villa d’Elx i el titula com a “Constelación”. Aquí lo que mos conta és que diu que en abril de 1730, que mos diu que era Diumenge de Rams, no se va realitzar la provessió… diu textualment: “no se predicó ni salió la procesión”, la forma d’expressar-se d’aquella època “en la Plaça de la Fruita, era de costum tots els anys”. La raó era es infinites enfermetats de constipados que apareixien en esta villa, i temerosos de que se pogueren contagiar, el poble i de més, es va anul·lar dicha provessó. Entoses la iglesia de Santa Maria va donar una informació a l’Ajuntament, manifestant-se que degut a preservar la salut que havia, degut a esta constel·lació, se predicara dintre de Santa Maria en lloc de fer-ho en la Plaça de la Fruita com es feia habitualment. La provessó es faria per dintre de Santa Maria, per els claustros i aixina es va fer. Com una altra anècdota mos conta que no va assistir a dicha provessó la banda de música d’Elx com era de costum, degut a que estaven tots malalts en eixa mateixa constel·lació.


    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es