Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • [Llegenda de Francesc Cantó i La Mare Déu de l


    [Llegenda de Francesc Cantó i La Mare Déu de l

    Identificador: pablopiñer
    Títol: [Llegenda de Francesc Cantó i La Mare Déu de l
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Pablo Piñero López
    Informant: María Dolores Maciá Martínez
    Edat informant: 39 anys
    Localitat: Elx
    Data enregistrament: 27/04/2022
    Extensió:
    Text:

     

     

    Llegenda de Francesc Cantó. 

     

    Francesc Cantó era el guardacosta dels pla[t]ges d’Elx i bé, ell una de les nits que estaba guardant la costa de la zona de Santa Pola bueno que [a]vui en dia és Santa Pola en la zona del Tamarit quan estaba de vigilància va vore que s’apropava per la mar un arca, una especie d’arca, i quan se va arremar per a vore que era, en eixa arca posava un cartell anava graba[t] que posava “Soc per a Elx”. 

     

    Quan hi va obrir l’arca es va trobar que estava la Mare Déu, la Mare Déu de l’Assumpció. Quan hi va trobar la Mare Déu se’n anà en el caball a l'ajuntament per avisar que havia trobat l’arca amb la Mare Déu que posava “Soc per a Elx”. 

     

    Què va passar? Que com va apareixtre en la pla[t]ja de Santa Pola en la del Tamarit, la gent de Santa Pola va dir que la Mare Déu encara que posara que era per a Elx, que la Mare Déu era de Santa Pola, perquè havia arribat als pla[t]ges de Santa Pola i Elx va dir que no, que la Mare Déu era per a Elx perquè ho posava en l’arca. 

     

    Aleshores, què van fer? Van agafar l’arca i se la van posar a un parell de bueys. Van tapar els ulls dels bueys i van dir bé pa on vagen els bueys la Mare Déu serà per a eixe lloc. Els bueys tiraren a caminar i van anar a Elx, se’n anaren cap a Elx i van arribar al que [a]vui és l’Hort de la Mare Déu que està en el barri de les Portes Encarnades del Raval. Açó va ocórrer un 28 de desembre, el any no el no hu sé. Jo la historia te la estic com[p]tant com me la va contar com me la contava la meua iaia. 

     

    Bé, aleshores desde eixe, desde eixa data, el 28 de desembre a Elx, sobretot a la zona del Raval de les Portes Encarnades s’escenifica com Francesc Cantó anà en el cavall al ajuntament avisar que havia trobat l’arca. Abans si que se feia tots els anys una romeria des de la pla[t]ja del Tamarit a l’ajuntament, a l’Hort de la Mare Déu. Pero ara se fa un any si i un any no la romeria. 

     

    Però el que si se fa tots els anys es recrear el moment en el que Francesc Cantó va a l’ajuntament a avisar que ha trobat l’arca i el recorregut que fa és des de l’Hort de la Mare Déu fins a l’ajuntament. I després pues es fa una processó amb la Mare Déu i la Mare Déu va tirada per els bueys que recreen com els bueys van anar desde la pla[t]ja del Tamarit a Elx.

    I esta és la història més o menys de Francesc Cantó i la Mare de l’Assumpció. Bueno suposadament a més de anar en l’arca la Mare Déu, anaven també les partitures i les lletres del que [a]vui és el Misteri d’Elx que per això es recrea el Misteri d’Elx, anaven dintre de l’arca i crec que ja no me queda res més. Si necessites ajuda me hu dius. 

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es