Canpop banner


    L’heroïna tabarquina

    Identificador: danaelopez
    Títol: L’heroïna tabarquina
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Danae López Cortés
    Informant: Mélida Pastor Marco
    Edat informant: 73 anys
    Localitat: Illa de Tabarca
    Data enregistrament: 30/05/2022
    Extensió: 390 paraules
    Text:

    Vaig a contar-te dos [dues] versions sobre uns fets que van passar a l’illa de Tabarca allà per l’any 1844. D’això tinc dos [dues] versions: una oficial, i l’altra que ha passat per la memòria històrica oralment.

     

    Vaig llegir en un llibre... la primera versió la vaig llegir en un llibre, i contava que el 1844 hi hagué una sublevació lliberal a Alacant que va ser secundada per una guarnició que hi havia a l’illa de Tabarca. Aleshores el vapor Isabel II del govern, va anar i va apuntar a la Casa del governador des de la mar en uns canons. I quan ja havien decidit canonejar l’illa, van veure hissar des de la Casa del governador, una bandera blanca, i per això no, no, no van atacar.

     

    Ara la versió popular. La meua amiga Rafa, i jo vam anar… que Rafa vivia al costat de la casa del governador. Vam anar a casa de Maria Salieto que era una velleta, molt major,  que en sabia de contes, de cançons, de records i de tot de la història de l’illa… I li pregunte… T’ho conte tal com va ser la conversa.

     

    Dic: “Maria tu has sentit parlar d’un vapor de guerra que va estar a punt de canonejar l’illa?”

     

    I em contesta, diu: “Jo el que vaig sentir dir a ma mare i a ma abuela [àvia] és que a la vora de ta casa Rafa, un barco [vaixell] estava preparat per tirar-li canonades al poble i una dona, molt guapa que li dien [deien] la tia Conxa, guapíssima, es va vestir de blanc i va eixir amb un llançol [llençol] com si fora una bandera  menejant-lo  a prop d’on estava el barco [vaixell], per on està ara la caseta que diuen del francés i volia  dir: Volem pau! Volem pau! I no van disparar! Tots li van donar l’enhorabona a la tia Conxa.”

     

    I li dic jo: “Però  Maria i això quan seria?”

     

    Diu : “Oh!!! Això fa molt de temps, jo no havia nascut. Ho contava m’abuela [àvia] que ho havia sentit dir. I fent  palmes i alçant la veu va acabar dient: La tia Conxa els va salvar a tots!”

     

    I jo em pregunte… quina serà la veritat, la versió oficial o la de Maria Salieto?

     

    A mi la de Maria, realitat o llegenda, m’agrada molt més!!            

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es