Canpop banner


    El tresor de la serra Almedia

    Identificador: claudiarub
    Títol: El tresor de la serra Almedia
    Tipus:
    Recol·lector: Claudia Rubio García
    Informant: Juan Francisco Blasco Ferri
    Edat informant: 57
    Localitat: Callosa d
    Data enregistrament: 30-05-2022
    Extensió:
    Text:

    Això diu que era [u]na volta en Callosa, n’hi havia una presó i n’hi havia un pres que d[e]ia que sabia an [on] n’hi havia un t[r]esor, amagat en l’Almedia dels moros. I un riqué [ric] de Callosa es va enterar, i va anar a parlar en ell a vore [veure] pa [per a] que li diga on estava el t[r]esor. I el delinqüent este [aquest] diu:

    - Si en [em] traus de la presó, jo el [et] diré exactament an [on] està el t[r]esor, allí n’hi han molts de t[r]esors amagats de joies i tot dels moros, quant [quan] estaven ací els moros, que van amagar en una cova de l’Almedia.

    I entonses [aleshores], este [aquest] ric va fer ja pa [per a] que pugueren [pogueren] traure[’l], s’hu [ho] va apanyar, i entonses [aleshores] el delinqüent este [aquest] li va dir, diu:

    - En l’Almedia, - diu - tal dia de l’any, quant [quan] ix el sol per damunt de Bèrnia, el primer rayo [raig] de sol que li pegue a l’Almedia - diu - ahí [ací] n’hi ha un t[r]esor amagat.

    Entonses [aleshores], el [al] pres este [aquest] el van soltar, i el [l’]home està esperant tal dia pa [per a] que aparesguera [apareguera] el sol. S’en puja a l’Almedia i es queda mirant el sol com ixe [ix] per tras [darrere] de l’Almedia, i el primer rayo [raig] de sol que va eixir, va pillar [posar-se] ahí [ací] damunt d’una piedra [pedra], diu “Ací és”. 

    I va jogar ahí [ací] a una [un] muntonà [munt] de persones pa [per a] que començaren a escarbar, i vinga a escarbar, vinga a fer forats [...], van fer una cova gran, i al final, no van troba[r] res. I resulta que el pres este [aquest] el [li] va enganyar, es va gasta[r] tots el diners el… el home este [aquest] buscant el t[r]esor, i resulta que no n’hi havia ni t[r]esor, ni [hi] havia res, i aquell va quedar solt.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es