Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • El miracle del pouet i la sabateta.


    El miracle del pouet i la sabateta.

    Identificador: cristinaar
    Títol: El miracle del pouet i la sabateta.
    Tipus:

    Llegenda 

    Recol·lector: Cristina Armero García
    Informant: Alejandro López Agulló
    Edat informant: 27
    Localitat: Sant Vicent del Raspeig
    Data enregistrament: 31/05/2022
    Extensió:
    Text:

    -  Hola Alejandro bon dia, esti[c] realitzant una pràctica per a classe que consisteix en arreplegar alguna llegenda o rondalla característica sobre algún poble, i em pareix interessant conéixer alguna història sobre el meu poble Sant Vicent del Raspeig. Tu coneixes alguna història tradicional sobre el poble?

     

    + Hola Cristina, pues la veritat que si, la meua besiaia quan era més xicotet sempre em comptava històries, i alguna d'elles anava sobre una llegenda de Sant Vicent Ferrer, que va ser el patró del poble. No és una llegenda molt llarga, doncs però pot ser molt interessant.   

     

    - T'importaria comptar-me-la?

     

    + Clar que no, jo te la conte encantat. La llegenda parla sobre què la figura de Sant Vicent Ferrer es representava sempre amb el dit índex estirat cap al cel. Aquesta llegenda s'anomena “El miracle del pouet i la sabateta”.

    La meua besiaia em deia sempre que un dia quan Vicent Ferrer era xicotet estava jugan [t] als seus amics en un hort pròxim a sa casa, dins de l’hort hi havia un pou que tenia molt poca aigua. Entonces, a uno dels amics quan estava jugant amb Vicent Ferrer se le va caure una sabatilla al fon [s] del pou i com aquest no tenia casi aigua era impossible recuperar la sabatilla, perquè estava molt profunda. 

    Llavors, l'amic de Vicent Férre [r] estava molt preocupat per la seua sabatilla i va començar a plorar, perquè sabia que sa mare s'enfadaria molt amb ell per arribar a casa amb una sola sabatilla. Entonces, Vicente Ferrer al veure que el seu amic estava tan preocupat, va assenyalar amb el seu dit índex al cel i va fer pujar el nivell de l'aigua, perquè emergira la sabatilla del seu amic i així poder recuperar-la. 

       

    - Clar, ara le trobe el sentit del perquè Sant Vicent Ferrer sempre es representa amb el dit índex estirat.

     

    + Clar, a més no sé si t'hauràs fixat, però sempre que trauen el Sant en processions o festes patronals ix amb un xiquet menut davant d'ell. Això és degut perquè el xiquet representa a Vicent Ferrer quan va fer el seu miracle.

     

    -  És veritat!, que interessant. I saps si el pou està en Sant Vicent o si continua estant per a visitar?  

     

    + La veritat que no ho sé segur, però crec que la meua besiaia me deia que estava en València, però la veritat que mai he buscat res sobre això. Segur que si [t’]informes ho trobaràs.

     

    -  Val, no et preocupes, me informaré perquè em pareix interessant. Moltes gràcies per compartir açò amb mi!

     

    + De res, ha sigut un placer. 

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es