Canpop banner


    La llibertat

    Identificador: lilianabae
    Títol: La llibertat
    Tipus:

    Rondalla

    Recol·lector: Liliana Baeza González
    Informant: Yolanda González Gil
    Edat informant: 46
    Localitat: Sant Vicent del Raspeig
    Data enregistrament: 31/05/22
    Extensió:
    Text:

     

    Aquesta rondalla tracta d’un grup de [d’] amics que estaven debatint sobre la importància de la llibertat. Algunos [alguns] d’ells tenien una opinió molt diferent de la llibertat i van tenir una disputa. Un amic diu:

     

    -          Per [a] mi, la llibertat es un principi del que no renunciaria mai. Si la es crema la teua casa, ningú pot entrar, ni aunque [encara que] sea para apagarla [siga per apagar-la].

     

    A lo [al] que l’altre respón:

     

    -          La llibertat pot ser molt important, però no més que la teua vida. Per aixó, jo pensé que te més valor la propia vida i la dels demés [altres] que la llibertat, amic.

     

    Seguidament, le [li] va contar una història a vore si lo convencía:

     

    “Una vegada, fa molts anys, un llaurador es va qüestionar també el preci de la llibertat. Les va fer una prova a sus [als seus] per saber qué preferien ells.  Tenia un pardal, un porc i un cavall molt ben cuidats, i un dia los [els] va deixar en llibertat. El pardal no lo [ho] va dudar [dubtar] i va començar a volar molt ràpid, el porc no volia eixir de la pocilga [porquera] per res del mon, i el cavall va començar a caminar d’ací cap allá però després va tornar al seu lloc.

     

    El llaurador va fer una reflexión molt interessant i va comparar als animals con [amb] els humans. Los hay que aprecien la llibertat sobre totes les coses, com el pardalet. Altres, que no la volen per a res, com el porc. I están els humans amants de la llibertat que saben fins a on la poden utilitzar, com va fer el cavall.”

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es