Canpop banner
    • Inici  ›
    • Cercar  ›
    • "La llegenda de Sant Pasqual Bailó"


    "La llegenda de Sant Pasqual Bailó"

    Identificador: macarenasi
    Títol: "La llegenda de Sant Pasqual Bailó"
    Tipus:
    Recol·lector: Macarena Sirvent Gómez
    Informant: Manuel Rastoll Valenzuela
    Edat informant: 41
    Localitat: Guardamar del Segura
    Data enregistrament: 19 de Maig de 2022
    Extensió:
    Text:

    Hola, em dic Man[u]el i vaig aprofitar a contar-te la[?] llegenda de San Pascual Bailón, aprofitant de que eres de Mon[t]fort. San Pascual… San Pascual Bailón, era un fill d'unes llaura[d]ors aragonesos que va baixar recorrent pobles per aquí tal hasta que en la cova d’Orito va abraçar la fe perquè se le va apareguer Déu, se suposa, i a partir d'ahí, pues, va fer un par de santuaris, uno en Orito, altre que té en Villarreal, on la família també va morir, i bueno i eso, són llocs de peregrinació per a la gent, perquè se suposa que[?] concedeix els milagres. Un d’ells, aunque jo ho sabia perquè jo anava amb la meua iaia molt a la romeria de San Pascual, que a mi me agrada perquè abans abaix havia una fèria (...), jo muntava casi nunca a la cova, però la iaia sí, perquè ella fé promesa. Jo no entenia tot açò hasta que més avant, me vaig (...) romper un braç, va ser una rotura bastant complicada i entonces [?] me digueren d’anar a San Pascual perquè se suposa que si muntes a la cova i le reses tres padres nuestros a San Pascual te concedeix un desig o te cura i tal, bueno, el vaig fer i el braç és veritat que se’m va curar, però bueno, no sé si realment, pero bueno, se va curar. (…).

     

    Esta és una part de la leyenda de San Pascual, l’altra part és que el seu cos està en Villarreal, en un féretro, se suposa que el cos està incorrupte, i allí existeix un[a] altra leyenda que és que si tu vas a San Pascual i li reses tres Padres Nuestros si estàs (...) a punt de morir, [?], t’avisa en una especie de cop i te fa un cop cada dia durant 3 dies hasta que mors, no es fa…no… es diuen que no és res malo sinó que ho fa per avisar-te per a que pugues tindre totes les teues coses en ordre,(...), pugues arreglar tot el qui tingues que arreglar en el plano terrenal per anar a l’altre món en tot fet.[?] Bueno, no he anat nunca a Villarreal i crec que no resaria el padre nuestro per si de cas, però bueno sí que he estat en la cova d’Orito, sí que vaig fer peregrinació per lo del braç i aunque no creia molt en tot això, sí que és veritat que el braç, a pesar de que fou una rotura bastant complicada i que els metges no sabien si m’anava a quedar bé el braç i tal. Sí que es va quedar bé, hasta que bueno (...) si això va funcionar (...) no provaré l’altra per si de cas no siga que també siga veritat, bueno, hasta aquí la leyenda de San Pascual Bailón i espere que t'haja agradat.

     

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es