Canpop banner


    "Els maños"

    Identificador: Sarav
    Títol: "Els maños"
    Tipus:
    Recol·lector: Sara Váquez López
    Informant: Finu Gomis Ponsoda
    Edat informant: 61
    Localitat: Altea
    Data enregistrament: 23/07/2022
    Extensió:
    Text:

    Els "Maños" d'Altea (per Finu Gomis Ponsoda - Altea, 1 de maig de 2022)

    Quan era xicotiua i pujava a jugar al Fornet, les dones de per allí dalt em deien:- Ai, tens careta de "Mañeta". Tu de qui eres? I jo contestava:-Sóc de Fina la Comare i de Macià el "Maño" i elles em deien:-Ja sabíem que eixa careta era de "Mañeta".

    Jo li vaig preguntar a ma mare que per què a mon pare li deien Macià el "Maño" i ma mare em deia (em va contar) que és mon pare molt manyós (que mon pare era mollt manyós), que feia les coses molt ben fetes, feia les coses molt ben fetes (que era molt perfeccionista) i tenia molta idea per a fer les coses(que tenia moltes idees per a fer-ho tot). Tot ho volia ben fet (ho volia tot ben fet). I era obrer i... et feia un edifici pero també una paella (ell era obrer i el mateix te construïa un edifici, com et cuinava una paella) per dir alguna cosa (per posar un exemple). El cas és que jo em vaig quedar en eixa historia (amb eixa historia).

    Ja de majoreta, no sé on vaig escoltar quel malnom (una altra versió.) El malnom dels "Maños" no ens venia de ahí (ens venia per allò de manyós) i mon pare ja havia mort, (ja com mon pare havia mort,) li ho vaig preguntar al meu cosí Paco, el fill de Clara el "Maño", ma tia (la meua tieta) si sabia alguna cosa. I ell em va dir (em va contar ell) que quan mon pare era xicotet, van pasar uns caminants, un pare i un fill, qué eren de Saragossa (per allí un pare i un fill, que eren de Saragossa i que estaven de pas). I el pare va morir prop dón vivía m’aguelo Quico en els quatre fills, i al morir este home va fer càrrec d’eixe xicotet i el va recollir en sa casa (El pare va morir prop d'on vivia el meu iaio Quico amb els seus quatre fills, així que va recollir este xicona sa casa). I estaba allí en mon pare, supose que ajudant a m’aguelo. M’aguelo també era obrer i els xiconets del poble sempre deien: (Va conviure durant un temps amb la nostra família i supose que com el meu iaio era obrer, l'ajudaria en algunes feines. Amb el pas del temps els xicons del poble van començar a dir): - Anem a jugar a les cartes a cal "Maño", anem a pel "Maño", anem a berenar a cal "Maño". (Jo supose que tant es va repetir això del "Maño", que al meu iaio van començar a nomenar-lo així. De de fet a prop d'on vivia ell hi ha una glorieta, que en Altea encara és coneguda com la glorieta del "Maño"

    Al cap d'uns anys este xicon va tornar a Saragossa i mai més es va saber d'ell però el malnom dels "Maños" ací es va quedar per a sempre amb nosaltres.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es