Canpop banner


    Els morts de por

    Identificador: luciamoran
    Títol: Els morts de por
    Tipus:

    Llegenda

    Recol·lector: Lucía Morante Bofill
    Informant: Marta Biosca Juan
    Edat informant: 19
    Localitat: Aielo de Malferit
    Data enregistrament: 11/04/2024
    Extensió:
    Text:

     

    En el meu poble n’hi ha una llegenda que parla dels morts de por del cementeri. Antigament, el cementeri estava en el centre del poble, però ja quan el poble va començar a créixer, el van menejar a les afores. I quan estaven menejant els ossos, hi havia un home que li agradava anar al forat de la tumba i sentar-se ahí dins del forat a fumar. Mentres, pues esta[v]en els tres burrers que ana[v]en netejant la terra, agarrant la brossa, [em]plenant cabassos i emportant-se-los. I pues un dia els tres burrers van coincidir en el senyor que anava allí a fumar, però no ho sabien ningú, ningú ho sabia. I pues conforme ana[v]en [em]plenant [...], uno llevava la brossa, un a[l]tre posava la brossa dins dels cabassos i li passava el cabàs a una tercera persona i el tercer burrer era el que agarrava el cabàs i se l’emportava p[er] a carregar-lo. Pues ana[v]en comptant els cabassos, normalment. Però com el senyor sabia que estaven comptant els cabassos [...], mentre estava dins del forat de la tumba fumant, quan veia que agarra[v]en un cabàs i el pujaven p[er] a emportar-se-lo, anava comptant-los. Va comptar el primer:

    -         Uno

    Va comptar el segon:

    -        Dos

    I després de comptar el segon, els burrers ana[v]en dient:

    -        Però heu sentit algo? Qui ha parlat?

    I al final, es van assomar, van vorer al senyor sentat en la tumba i els tres burrers es van morir de por. La cosa és que a partir d’ahí, ningú més va saber res ni dels tres burrers ni del senyor fumant, perquè quan van arribar, es van trobar als quatre morts. I es diu que els tres burrers van morir de por, però no saben bé què va passar en el senyor que fumava.

    Arxiu:

    Reproductor MP3


    Descarregueu-vos ací l'arxiu MP3 de la rondalla

    Departament Filologia Catalana - Universitat d'Alacant - Apartat de correus, 99 - 03080 Alacant - Telèfon 34 96 590 3410 - Fax 34 96 590 9330 - dfcat@ua.es